fbpx

Vakantie

vakantietips

vakantie

Zomervakantie is super. De voorbereiding ervan kan stressvol zijn en daarom geef ik je graag 3 vakantietips.

Je leeft het hele jaar door met je eigen “cloud” om je hoofd, je eigen wolk. De wolk van alles wat er op je programma staat. Van wat er vanuit je binnen- en buitenwereld bij je binnenkomt.

Je wilt je werk goed afronden en opgeruimd weg kunnen gaan. Je klanten laten weten dat je er even niet bent. Vervanging regelen en collega’s goed instrueren. Alle voorbereidingen treffen voor de vakantie, je huis netjes achterlaten. Je vraagt je op weg naar je bestemming  af of je nog iets vergeten bent. Pas daarna kun je het regelwerk loslaten.

Vakantie is een heerlijk moment om je hoofd en je lijf weer tot rust te brengen. Om bij te tanken.

Je stelt je er ook op in. Als je een vakantie gepland hebt, heb je vaak ook het gevoel dat je er aan toe bent, dan leef je ernaar toe. Ik ben één keer in mijn leven op wintersportvakantie geweest. Ik herinner me dat ik “eraan toe was”. In alle jaren daarna had ik dat gevoel niet in die tijd van het jaar. Gewoon omdat die vakantie niet op mijn programma stond. Dan kwam dat gevoel later in het jaar naar voren, want af en toe heb je vakantie nodig. Grappig hoe je brein werkt!

Vakantietips

Ik geef je graag 3 vakantietips om uitgerust van je vakantie terug te komen. Na je vakantie komt er weer een drukke tijd aan. Grijp deze gelegenheid aan om je accu op te laden. Gun jezelf de rust, je hebt het verdiend.

  • Ademhaling

Je bent vaak met je gedachten bij de dingen die gebeurd zijn of die nog gaan komen of bij de buitenwereld. Je ademhaling is een mooi handvat om bij jezelf te komen.

Ga op je rug liggen of in een gemakkelijke stoel zitten (een strandstoel?), sluit je ogen en leg een hand op je buik. Verplaats je aandacht naar je ademhaling, merk hoe de lucht binnenkomt door je neus. Volg de weg van de lucht en laat bij het inademen de buik omhoog komen. Merk hoe de buik zakt als je uitademt. Volg de weg van de lucht naar buiten. Houd een rustig ritme aan: inademen – uitademen – pauze. Met de hand op je buik kun je voelen of de buik inderdaad beweegt. Je hoeft deze oefening niet te sturen, je hoeft het alleen maar waar te nemen, laat het gewoon gebeuren. De adem ademt zichzelf. De aandacht voor de ademhaling brengt de aandacht terug bij het nu, bij je hele lichaam en bij jezelf.

  • Observeer jezelf

Als je dan toch in die gemakkelijke stoel zit: richt je aandacht eens naar binnen. Vraag jezelf: wat gaat er op dit moment in me om? Wat denk je? Voel je ergens spanning? Geeft je lijf ergens signalen? Als je oefent om dit te herkennen, leer je beter observeren.

Stress wordt vaak veroorzaakt doordat je op de ene plek bent en op de andere plek wilt zijn. Het woord ‘plek’ kun je hier ruim nemen. Het kan een situatie of een fysieke locatie zijn, maar ook tijd: je verleden of je toekomst. Stress is vaak voelbaar ergens in je lijf. Herkennen van die stress is de eerste stap om het aan te pakken. Als het binnenin je tot rust komt, komt de buitenkant vanzelf. In mijn eerdere blog over verbeelding vind je meer details over deze oefening.

Geef met je bewustzijn je aandacht aan het nu, aan de dag van vandaag. Ga uit van het nu, van je huidige situatie. Je vakantie is bij uitstek een mogelijkheid om dat te doen. Doe dingen waar je van geniet en waar je later met plezier op terug kijkt, plan ze echt in. Zorg dat je eraan toekomt.

  • Bereikbaarheid

Stuur je bericht naar je collega’s of klanten? Neem dan de laatste dagen voor je vakantie en de dag na je vakantie daarin mee. Plan tijd in voor het voorbereiden van je afwezigheid. Reserveer tijd voor het beantwoorden van je mail op je eerste werkdag.

Als je bereikbaar of beschikbaar moet zijn voor je werk, spreek dan af op welke tijd jij je e- mail leest of wanneer ze je kunnen bellen. Beperk het gebruik van je mobiel en laptop om echt in het nu te kunnen leven. Vul je vakantiedag op jouw manier in, samen met je reisgenoten. Maak het je beste vakantie ooit! Ik gun het je van harte.

Wat is jouw beste vakantietip? Deel dit in het reactieveld hieronder. Fijn als je dat doet. Het is waardevol voor mij, maar ook voor de andere lezers, als inspiratiebron.

Ik wens je een fijne vakantie!

Hartelijke groet,

Anneke Stuij
www.praktijkannekestuij.nl

P.S. Ik help je graag bij het ervaren van meer rust in je hoofd en in je lijf. Als je vragen hierover hebt, neem dan gerust contact met mij op!