fbpx

Het krijgen van een kind verandert je leven. In het begin is de zorg voor je kind een 24-uurszorg. Dat is een hele klus als je als ouders elk een eigen programma hebt. Ik heb dat zelf ervaren en ook in mijn praktijk gemerkt dat talloze ouders merken dat het eerste jaar prachtig is, maar ook pittig.

In de loop van de jaren wordt het aantal zorg-uren per dag minder, tot je kind uiteindelijk de vleugels uitslaat en op zichzelf gaat wonen.

Maar wat nu als je kind een handicap heeft en de zorg blijft een 24-uurszorg? Hoe houd je dat vol? De zorg, de korte nachten, de emoties, de verwachtingen voor de toekomst die je bij moet stellen. Verschillende moeders hebben daar boeken over geschreven.

Stephanie Kaars en SterreStephanie Kaars schreef: “Gefeliciteerd, het is een … gehandicapt kindje”, “Sterre zingt haar eigen lied” en “Speciale mama’s”. Sanne Kloosterboer schreef het boek “Wonderkind” over haar dochter Yaël. Stuk voor stuk aangrijpende boeken over hun ervaringen. Als je een lezer bent, dan zijn dit echte aanraders voor je. In mijn werk heb ik vaak gesproken met ouders die zo uitgedaagd worden in de zorg voor hun kind.

 

Reconnective Healing

Twee weken geleden was ik in Belgrado om te assisteren bij een training van The Reconnection®, een training voor nieuwe Reconnective Healing Practitioners door dr. Eric Pearl. Ik heb daar ook enkele sessies gegeven en één van die sessies was met Jakov, een 6-jarig jongetje met een aan autisme verwante stoornis. Hij praat niet, is niet zindelijk, hij slaapt weinig en heeft zijn buien. Soms bijt hij zichzelf of zijn ouders. Zijn zusje Lara van 7 was ook bij de sessie aanwezig. Een schatje, ze zong liedjes voor hem en ik kon zien dat hij dat fijn vond.

Ik vroeg de ouders of hij overdag naar school of naar een dagverblijf gaat. “Nee, dat is er bij ons niet voor kinderen met een handicap. Hij kan in een instelling wonen of thuis. Een tussenvorm is er niet. Wij willen hem thuis houden.” Ik was getroffen door de liefdevolle en geduldige manier waarop de ouders met hem bezig waren. Vader werkt vanuit huis, zodat hij zijn vrouw kan ondersteunen in de zorg voor hun zoon. En ook oma helpt mee. Ik was diep geroerd door de onvoorwaardelijke moed, liefde en toewijding van de hele familie.

Tijdens de healing sessie kon ik zien dat hij zich ontspande. Oma was één van de deelnemers aan de training dus  vanaf nu zal hij ongetwijfeld meer sessies krijgen.  Dat is super. Het zal meer rust in zijn hoofd en in zijn lijf geven en meer rust en plezier in het gezin. Dat gun ik Jakov, maar ook zijn ouders en zijn zusje en verdere familie.

Kinderen die extra zorg nodig hebben

Gelukkig hebben wij in Nederland meer keuzes dan alleen de keuze tussen thuis wonen of in een instelling wonen. We hebben vormen van dagbehandeling en speciale scholen voor kinderen die extra zorg nodig hebben.

En ook dan is het nog een hele klus, een grote verantwoordelijkheid. Dat  verantwoordelijkheidsgevoel houdt niet op als je kind in een instelling gaat wonen. Dat heb ik gemerkt bij mijn schoonouders, die dit ook meegemaakt hebben en die dat met 100 % inzet gedaan hebben. Toen hun jongste zoon, die vanaf zijn 11e jaar in een instelling woonde, plotseling overleed op 29-jarige leeftijd, was het dubbel voor hen. Ze hadden veel verdriet en tegelijkertijd een gevoel van rust, omdat er tot op het eind van zijn leven goed voor hem gezorgd was. Hun eigen aandeel daarin was onverminderd groot gebleven.

Ik sluit deze blog af met een diepe buiging voor de ouders van een kind met extra zorg. Met respect voor hun niet aflatende inzet. Ik wens hen vooral heel veel ondersteuning toe vanuit hun omgeving en vanuit de maatschappij.

Mijn vraag aan jou: Heb jij tips om de ouders van een kind dat extra zorg nodige heeft, te ondersteunen? Laat je reactie achter in het reactieveld. Ik ben je er dankbaar voor, het inspireert de andere lezers.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst:
The Reconnection
Reconnective Healing trainingen online
Eric Pearl
Stephanie Kaars
Wikipedia over ASS / autisme