
Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar ASS (Autisme Spectrum Stoornis).
Jongens en meisjes en ASS
Lange tijd heeft men gedacht dat ASS vooral voorkomt bij jongens. Toch blijkt nu dat het bij meisjes vaker voorkomt dan bekend was.
Meisjes kunnen het beter verstoppen, omdat ze, vanuit hun sekserol, geleerd hebben om sociaal te zijn en begrip te hebben. Bij meisjes uit het zich meestal anders, bijvoorbeeld met symptomen als vermoeidheid, stress, depressie, teruggetrokkenheid of angsten.
Er is een erfelijke factor bij ASS, maar dat is zeker niet het enige. Voor een deel is de oorzaak onbekend. Een aantal ideeën en theorieën die men er vroeger over had, zijn onjuist gebleken. De diagnose wordt meestal gesteld door een team van deskundigen, waarbij een GZ-psycholoog of psychiater is betrokken.
Wat kun je doen voor “brusjes” bij ASS in je gezin?
Brusjes zijn broers en zussen van een kind dat extra zorg nodig heeft. Ken je de term nog niet, kijk dan eens op deze pagina van GG-net.
Ik geef hier wat tips door, van ouders van kinderen met ASS over het omgaan met de brusjes.
Dat zijn dus tips van de echte ervaringsdeskundigen:
- Geef hen ook 1-op-1 aandacht. Let er op of het met hen goed gaat, ook als ze niet veel aandacht vragen.
- Als je moet meten met 2 maten omdat je kind met ASS andere spelregels nodig heeft: leg het uit.
- Zoek hulp van buitenaf.
- Kies voor activiteiten die alle kinderen in het gezin leuk vinden. Elk kind betrekken bij deze keuze.
- Hou de humor erin, doe gezellige of rare dingen.
Boekentips over autisme
Er zijn honderden boeken geschreven over ASS. Hier een paar aanraders:
- Carly’s Voice – door Arthur en Carly Fleischmann (Engelstalig). Een ontroerend boek over Carly, de helft van een tweeling. Uiteindelijk leert zij zich uit te drukken m.b.v. een computer.In de tweede helft van het boek geeft ze zelf antwoorden op veelgestelde vragen over hoe zij ASS ervaart. Over het waarom van haar dwangmatige gedrag.
- “De jongen die uit de lucht kwam vallen” van Ria Mathijsen. Het verhaal van een adoptie. Het vervolgboek “Volov” gaat over haar zoon als volwassene. Twee boeken die met humor geschreven zijn.
- “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” van Mark Haddon. Een ontroerende boek, waarin Christopher alles wat mensen zeggen, heel letterlijk neemt en daardoor vaak in verwarring raakt. Het laat zien dat ons taalgebruik en onze uitdrukkingen onduidelijk zijn. Christopher gaat reizen en beschrijft zijn ervaringen op zijn eigen grappige manier.
- En vers van de pers:
“Om wie je bent” van Aaltje van Zweden. Een indrukwekkend en ontroerend verhaal van Aaltje over haar jeugd en over haar gezin met 4 kinderen. Bij hun derde kind, Benjamin, wordt autisme vastgesteld. Ze beschrijft de problemen rond haar zoon, maar ook de lessen die ze van hem leert.
Mijn vraag aan jou:
heb jij ook tips over het omgaan met ASS in je gezin? Of over boeken die echt de moeite waard zijn om te lezen? Deel ze dan hieronder in het reactieveld. We laten ons graag inspireren door jou!
Hartelijke groet ,
Anneke Stuij
Bronnenlijst:
NVA, Nederlandse Vereniging voor Autisme
Meer informatie over boeken over autisme vind je op https://www.autisme.nl/autismeshop/
Dankjewel dat je me op dit artikel wees! Ik kende de boeken die je noemt nog niet, ga er eens verder naar kijken.
Zelf heb ik vooral wat boeken over autisme en onderwijs, maar allemaal uitgeleend op het moment. En die zijn ook al wat ouder, heb ze ooit aangeschaft toen ik mijn scriptie schreef over autisme in het mbo.
Hallo Jacqueline,
dank voor je reactie. Er zijn honderden boeken over autisme verschenen in de afgelopen jaren. Ik heb er zelf veel gelezen die geschreven zijn door mensen die zelf met autisma-ASS te maken hebben of door hun ouders. De echte ervaringsverhalen. Daar zitten veel “pageturners” bij, die ik met respect en plezier heb gelezen.
Hartelijke groet, Anneke
Hoort the Rosie Project hier ook niet in thuis?
Hallo Nicole,
ja, die ken ik ook. Ik heb volle boekenkasten. Kan er ook zo tussen. Vond ik heel geestig.
Dank voor je aanvulling,
Hartelijke groet, Anneke
Ik heb er geen ervaring mee maar het lijkt me inderdaad erg belangrijk dat de ‘brusjes’ 1 op 1 aandacht krijgen. Goed dat er zoveel boeken over verschenen zijn!
Hallo Frederique,
dank voor je reactie!
ja voor de broertjes en zusjes is die 1 op 1 aandacht ook belangrijk. Soms sneeuwen ze een beetje onder in het gezin, als een ander veel aandacht of andere aandacht nodig heeft. Of uitleg krijgen waarom er voor een ander kind soms andere regels gelden.
Veel ouders publiceren nu hun eigen boek in eigen beheer. Dus er is keus genoeg!
Hartelijke groet, Anneke
Mark Haddon is mijn favoriet, prachtig geschreven. ‘De eenzaamheid van de priemgetallen’, debuut van Paolo Giordano ook fantastisch inkijkje in een wereld van mensen die anders denken. De verfilming vond ik bagger, dus echt het boek lezen!
hallo Jessie,
dank voor je reactie. ik moet bekennen dat “De eenzaamheid van de priemgetallen” bij mij nog ongelezen in de kast staat. Een goede tip voor mijn eerstvolgende vakantie.
Hartelijke groet, Anneke
Ik heb er evenmin ervaring mee, maar ik vind het belangrijk dat er aandacht aan besteed wordt. Hulde!
Hallo Luc,
ja zo is het. Ik realiseer me bij het lezen van deze boeken vaak dat deze ouders enorm uitgedaagd zijn! Dus die hulde is wel op zijn plaats.
Hartelijke groet, Anneke
Rosie Project, alom bekend. Momenteel ben ik bezig met Zondagskind van Judith Visser. Bo is (niet) anders. Ze heeft autisme, So What! Van Corinne Polij is een leuk kinderboek en leerzaam. Asperger relatie is een boek waar ik veel aan heb gehad, net na de diagnose van mijn man met ASS asperger. PAAZ van Myrthe van de Meer. De goudvisjongen gaat over een jongen met OCD, maar vertoond toch ook wel wat autistische signalen.
Hallo Bianca,
Wow, dat is een hele lijst! Ja, ik heb ook genoten van Rosie Project.
Judith Visser was deze week op de tv bij Pauw. Over haar boek Zondagskind.
Ik heb van Myrthe van de Meer de boeken PAAZ en UP gelezen. De eerste van deze twee sprak me het meeste aan.
De andere boeken die je noemt ken ik niet. Fijn dat je er veel aan gehad hebt. En dank voor al deze tips!
hartelijke groet, Anneke
Ik ben bang dat ik je hier niet echt in verder kan helpen. Mijn kennis van ASS gaat niet verder dan wat ik er in de tijdschriften van Balans over heb gelezen
Hallo Felice,
De tijdschriften van Balans geven ook veel informatie.
Er is nu gelukkig veel meer informatie voor ouders dan vroeger.
Hartelijke groet, Anneke
Ik heb het boek Zichtbaar Onzichtbaar van Linda Lubach gelezen, een mooi persoonlijk verhaal!
Dank je wel Moonlight Travel,
dit boek is voor mij onbekend, ik ga het googelen!
Dank voor deze aanvulling op mijn lijst.
Hartelijke groet, Anneke
Handig artikel en bedankt voor de boekentips
Graag gedaan Dhini!
Interessante tips en goed dat je dit onder de aandacht brengt!
Dank Janet,
Veel mensen hebben hiermee te maken, het is inderdaad een actueel onderwerp.
Hartelijke groet, Anneke Stuij