fbpx

In het kader van de Autismeweek borduur ik verder op autisme en ASS en geef ik wat boekentips over autisme.

Er is in de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar ASS (Autisme Spectrum Stoornis).

Jongens en meisjes en ASS

Lange tijd heeft men gedacht dat ASS vooral voorkomt bij jongens. Toch blijkt nu dat het bij meisjes vaker voorkomt dan bekend was.

Meisjes kunnen het beter verstoppen, omdat ze, vanuit hun sekserol, geleerd hebben om sociaal te zijn en begrip te hebben. Bij meisjes uit het zich meestal anders, bijvoorbeeld met symptomen als vermoeidheid, stress, depressie, teruggetrokkenheid of angsten. 

Er is een erfelijke factor bij ASS, maar dat is zeker niet het enige. Voor een deel is de oorzaak onbekend. Een aantal ideeën en theorieën die men er vroeger over had, zijn onjuist gebleken. De diagnose wordt meestal gesteld door een team van deskundigen, waarbij een GZ-psycholoog of psychiater is betrokken.

Wat kun je doen voor “brusjes” bij ASS in je gezin?

Brusjes zijn broers en zussen van een kind dat extra zorg nodig heeft.

Ik geef hier wat tips door, van ouders van kinderen met ASS over het omgaan met de brusjes.
Dat zijn dus tips van de echte ervaringsdeskundigen:

 • Geef hen ook 1-op-1 aandacht. Let er op of het met hen goed gaat, ook als ze niet veel aandacht vragen.
 • Als je moet meten met 2 maten omdat je kind met ASS andere spelregels nodig heeft: leg het uit.
 • Zoek hulp van buitenaf.
 • Kies voor activiteiten die alle kinderen in het gezin leuk vinden. Elk kind betrekken bij deze keuze.
 • Hou de humor erin, doe gezellige of rare dingen.

Boekentips over autisme

Er zijn honderden boeken geschreven over ASS. Hier een paar aanraders:

 • Carly’s Voice – door Arthur en Carly Fleischmann (Engelstalig). Een ontroerend boek over Carly, de helft van een tweeling. Uiteindelijk leert zij zich uit te drukken m.b.v. een computer.In de tweede helft van het boek geeft ze zelf antwoorden op veelgestelde vragen over hoe zij ASS ervaart. Over het waarom van haar dwangmatige gedrag.
 • “De jongen die uit de lucht kwam vallen” van Ria Mathijsen. Het verhaal van een adoptie. Het vervolgboek “Volov” gaat over haar zoon als volwassene. Twee boeken die met humor geschreven zijn.
 • “Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht” van Mark Haddon. Een ontroerende boek, waarin Christopher alles wat mensen zeggen, heel letterlijk neemt en daardoor vaak in verwarring raakt. Het laat zien dat ons taalgebruik en onze uitdrukkingen onduidelijk zijn. Christopher gaat reizen en beschrijft zijn ervaringen op zijn eigen grappige manier.
 • En vers van de pers:
  “Om wie je bent” van Aaltje van Zweden. Een indrukwekkend en ontroerend verhaal van Aaltje over haar jeugd en over haar gezin met 4 kinderen. Bij hun derde kind, Benjamin, wordt autisme vastgesteld. Ze beschrijft de problemen rond haar zoon, maar ook de lessen die ze van hem leert.

Mijn vraag aan jou:
heb jij ook tips over het omgaan met ASS in je gezin? Of over boeken die echt de moeite waard zijn om te lezen? Deel ze dan hieronder in het reactieveld. We laten ons graag inspireren door jou!

Hartelijke groet ,

Anneke Stuij
www.praktijkannekestuij.nl

Wil je mijn gratis e-book ontvangen?

Meld je aan om gratis het e-book te ontvangen en ontdek welke 7 stappen je kunt zetten naar meer gezondheid in je gezin.

AVG toestemming

Je hebt het ebook succesvol aangevraagd!