fbpx

Buikpijn bij kinderen

Buikpijn kind

Buikpijn bij je kind

Als kinderen zeggen dat ze buikpijn hebben, hebben ze soms buikpijn en soms niet.

Het kan ook hun manier zijn om te vertellen dat ze zich niet lekker voelen of ergens last van hebben. Dat geldt vooral voor kinderen tot een jaar of acht, omdat de taalschat van die kinderen nog niet groot genoeg is om te vertellen wat er precies aan de hand is.

Je kunt vragen stellen aan je kind, om er samen achter te komen waar deze buikpijn mee te maken heeft.
Een notitieboekje bij de hand om de momenten te noteren, kan helpen om een patroon erin te ontdekken.
Heeft het te maken met de etenstijden of etenswaren of met school of met andere gebeurtenissen?
Drinkt je kind genoeg water op een dag? Water helpt om de afvalstoffen van de voeding af te voeren.

Spanning

Als er geen medische oorzaak voor de buikpijn is gevonden en de buikpijn er vooral is op de momenten dat je kind naar school gaat, vraag dan je kind eens naar wat er spanning geeft op school. En ga eens praten met de leerkracht en vraag hoe deze er tegenaan kijkt. Kan de leerkracht helpen?

Vaak hebben kinderen het gevoel dat ze het op school niet goed genoeg doen, terwijl ze goed hun best doen.
Maar ze gaan juist naar school om te leren. Als ze het allemaal al kunnen, dan hoeven ze immers niet naar school. En ja, soms weet de juf ook niet alles. Op die manier kun je het in perspectief zetten voor je kind.

Ook vergelijken met andere klasgenoten heeft geen zin. Iedereen heeft zijn eigen talenten. De een is goed in taal en rekenen en de ander in voetballen of zingen of in spelen met andere kinderen. Een bloem heeft ook geen competitie met de bloem die naast hem staat. Hij bloeit gewoon op zijn eigen manier.

De buik

Spanning wordt vaak in de buik gevoeld. Spanning heeft namelijk heel veel te maken met ademhaling. We hebben de neiging om onze ademhaling in te houden bij spannende momenten. Denk maar aan de reactie van mensen op het spannendste moment van een film of van een voetbalwedstrijd. De ontlading komt dan na de tijd.

Wat gebeurt er, als je iets wat regelmatig terugkeert heel spannend vindt en elke keer je adem inhoudt? Dan gaat je middenrif strak staan, in plaats van lekker soepel op en neer bewegen, de darmen voelen niet meer het vertrouwde ritme van de ademhaling. Je kunt dat ervaren als buikpijn, omdat die spanning echt een verandering geeft in het bewegingsritme in de buik.

Ademhaling als hulpmiddel

Je kunt het bewegingsritme van de buik weer op gang brengen met een eenvoudige buikademhalingsoefening. Buikademhaling brengt je kind met de aandacht in het nu en brengt de buik weer in beweging.
Dat kan in rugligging (bedtijd is een mooi moment) of in een gemakkelijke stoel. Je kind kan een hand of een knuffel op de buik leggen om de beweging in de buik te voelen. Ervaren wat er gebeurt bij een rustige ademhaling, zonder te sturen. Je kunt deze oefening samen doen, met een rustgevende melodie op de achtergrond. De aandacht voor de ademhaling brengt de aandacht terug bij het nu, bij je hele lichaam en bij jezelf.

Het geeft je als ouder voldoening en rust als je je kind zelf kunt helpen bij pijn of ongemak.

Wil je meer weten over spanning bij kinderen?
Download dan mijn E-book “In 7 stappen naar meer gezondheid in je gezin.”
In dit E-book ga ik uitgebreider in op het effect van spanning.

Massage

Massage is ook een geweldig hulpmiddel bij buikklachten en dat is iets wat je als ouder gemakkelijk kunt leren. Ik ga daar in mijn volgende blog graag op in.

Mijn vraag aan jullie is: Wat zijn jullie hulpmiddelen als je kind buikpijn heeft?
Fijn als je dit deelt in het reactieveld hieronder, het brengt andere ouders ook verder!

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Mijnkinderarts.nl
Wikipedia
Thuisarts over buikpijn bij kinderen

Is deze informatie waardevol voor jou? Een like, share of comment op de sociale media helpt enorm om andere ouders om te laten profiteren van deze inzichten.