fbpx

Werkstress

werkstress en nekklachten

werkstress en nekklachten

Jarenlang massages geven in grote en kleine bedrijven heeft mij geleerd dat er veel spanning en spierspanning is op de werkvloer. In het kader van de week van de werkstress sprak Mylène Post van Vacature via Ginny met enkele deskundigen over de voor- en nadelen van staand werken. Ik geef hier graag het woord aan haar als gastschrijver:

“Het is niet goed voor je om 40 uur in de week achter je bureau te zitten. Vaak heb je een verkeerde houding, wat weer kan leiden tot vermoeidheid en lichamelijke klachten. We spraken ontspanningstherapeut Anneke Stuij en fysiotherapeut en oud topatleet Tjerk Conijn over de do’s en don’ts van het staand werken.

Tegenwoordig kun je je werk de hele dag op 1 kubieke meter doen. Je hoeft in feite niet meer op te staan, omdat je over het algemeen alles met je computer kunt doen. Door de tijdsdruk en deadlines ben je snel geneigd om met opgetrokken schouders te typen. Wanneer de spieren rondom je schouders en nek continu aangespannen worden, wordt dat de normale stand van deze spieren. Dit kan afknelling van de zenuwen en bloedvaten rondom je nek en schouders veroorzaken.

Doorbreek de statische houding door elk uur vijf minuten even een rondje te lopen. Je prikkelt hier ook nog eens je hersenen mee, dus dat is ook goed voor de productiviteit.

Staand werken

Van nature is de mens gaan lopen; staan is dus onze natuurlijke houding. Door staand te werken houd je je doorbloeding en metabolisme op gang. Let wel op dat je niet de hele dag staand aan het werk gaat, dit kan spataderen veroorzaken. De afwisseling van staan en zitten is de key. Probeer bijvoorbeeld eerst 20 minuten per dag te gaan staan. Het zal even wennen zijn, maar het resultaat mag er zijn!

Ook staand vergaderen lijkt veel effectiever te zijn om een hele simpele reden: niemand heeft behoefte om uren lang te staan, dus is iedereen gericht op een vlot resultaat van de vergadering.

Dus weg met de werkstress. Tijd om van die bureaustoel af te komen!”

Tot zover Mylène Post. Dank aan haar en Tjerk Conijn voor deze co-productie. Het brengt mij als vanzelf bij de werkstress van de zelfstandige ondernemer.

Werken aan huis

werkstress en staand werkenAls zelfstandig ondernemer ben eigen baas. Ik ben vrij om zelf mijn materialen te kopen. Om eerlijk te zijn: ik heb nog geen hoog-laag-bureau aangeschaft 🙂 Maar het gaat er wel een keer van komen.

Ik ben ook vrij om zelf mijn tijd in te delen. Mijn werk is een combinatie van sessies en workshops in mijn praktijk en van werk op mijn laptop voor administratie en werving. Afwisselend. Ik schrijf al langer over gezondheid en over een goede werkhouding, dus ik ben mij ervan bewust dat het belangrijk is om hierop te letten.
Ik werk vaak in tijdblokken en ik wissel deze blokken af met klusjes in huis. De wasmachine aanzetten, de post uit de brievenbus halen, telefoneren. Even lopen om los te komen van mijn bureaustoel en van mijn agenda voor de dag. Om mijn lijf en mijn hoofd te ontspannen.

Dat is het voordeel van de zelfstandige ondernemer. Toch ligt ook hier de werkstress op de loer: Waar ligt de grens tussen werk en privé?

Grens tussen werk en privé

Er is niemand die mij opjaagt om deadlines te halen. Als dat gebeurt, dan doe ik dat zelf. Een e-book dat af “moet”. Berichten  posten op sociale media, e-mails op tijd schrijven of beantwoorden. Maak ik deze klus morgen af of doe ik het vanavond nog? Werk en privé lopen in elkaar over nu ik aan huis werk. Mijn werk voelt ook niet altijd als werk, omdat ik ervan geniet. Het betekent wel dat mijn werk  nooit om 17.00 uur is afgelopen. Hoe is dat bij jou?

Wil jij hieronder met mij delen hoe jij je werkzaamheden en werktijden afwisselt? Ik ben je dankbaar voor je antwoord. Omdat ik uit ervaring weet dat dit voor anderen herkenbaar, waardevol en inspirerend is. Collega’s onder elkaar.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Vacature via Ginny
Tjerk Conijn
Arboned
Optimale Gezondheid
https://www.helpguide.org/articles/stress/stress-in-the-workplace.htm