fbpx

stress, werkstressIrritaties zijn vermoeiend. Herken jij dat? Heb jij dagelijks terugkerende situaties die je ergeren? Waar je telkens weer geïrriteerd op reageert? Situaties met een collega, baas, kind, partner of misschien met een ex?

Ik heb eerder over stress geschreven. Over irritaties op je werk of thuis. Irritaties kun je overal ervaren, ook onderweg, in de file, bij het zoeken naar een parkeerplaats, in de supermarkt en zelfs op een feestje. Je lichaam en geest zijn een eenheid, dus je lichaam reageert direct. Zelfs als je alleen maar denkt aan die situatie, reageert je lichaam al.

Wat er gebeurt bij dagelijkse stress, is dat de irritatie er al is op het moment dat het begint, op het moment dat je de situatie herkent. Je bloeddruk loopt op. Rustig reageren is er niet meer bij en het duurt even voor je weer lekker in je vel zit. Is het een heftige irritatie of komt het telkens terug, dan is het een grote verstoring van je gemoedsrust. Je omgeving merkt het ook: familie, vrienden, collega’s, dus de sfeer wordt absoluut anders.

Wat kun je eraan doen?

1. Neem eens afstand van die situatie

Stap er als het ware uit en kijk naar hoe jij zelf met die situatie omgaat. Als je er in je hoofd uit kunt stappen, kun je naar nieuwe manieren zoeken om de situatie aan te pakken. Met humor of met een heel andere benadering. Je collega’s of gezinsleden zullen verrast zijn als jij anders reageert dan ze gewend zijn.

Franciscus van Assisi zei het al: “Geef me de moed om te veranderen wat ik kan veranderen. Geef me de wijsheid om te accepteren wat ik niet kan veranderen. Geef me het inzicht om het verschil tussen beide te zien”.

Het ongemak is niet de situatie maar je eigen reactie of emotie erbij. Als je de reactie of emotie verandert, is het probleem over en heb je je innerlijke rust terug. Dan heb je gekozen voor je geluk in plaats van voor je gelijk.

2.Irritaties benoemen

Het helpt om je bewust te worden van je irritaties en om ze uit te spreken in plaats van op te sparen. Daarbij is het goed om te kijken naar de onderlinge verhoudingen. Gaat het om je baas, je collega, je partner, je kind, een bekende of onbekende? Jullie onderlinge relatie is van invloed op de manier waarop je het aanpakt.

3. Buikademhaling

Je kunt je irritaties ook verminderen en je innerlijke rust herstellen door een eenvoudige ademhalingsoefening. Een ontspannen ademhaling in rust is een buikademhaling. Onder invloed van stress en drukte verschuift dit naar een hoge ademhaling, naar de borstkas, waardoor je minder zuurstof uit de lucht op kunt nemen. Als je je buik meer bij de ademhaling betrekt, doet je middenrif beter mee. Je middenrif is een grote spier die je borstkas met je buikholte verbindt en ook je bovenlichaam met je onderlichaam.

Je bent vaak met je gedachten bij de dingen die gebeurd zijn of bij zorgen voor wat er komen gaat. Aan het eind van een drukke dag kun je je een wandelend hoofd voelen. De bewuste aandacht voor je ademhaling brengt je aandacht terug bij het nu, bij je hele lichaam en bij jezelf.

Een ademhalingsoefening:

Ga op je rug liggen of ga gemakkelijk zitten, sluit je ogen en leg een hand op je buik. Verplaats je aandacht naar je ademhaling, merk hoe de lucht binnenkomt door je neus. Volg de weg van de lucht en laat bij het inademen je buik omhoog komen. Merk hoe je buik zakt als je uitademt en volg de weg van de lucht naar buiten. Houd een rustig ritme aan: inademen – uitademen – pauze. Met de hand op je buik kun je voelen of de buik inderdaad beweegt. Je hoeft deze oefening niet te sturen, je hoeft het alleen maar waar te nemen, laat het gewoon gebeuren, de adem ademt zichzelf.

Nu mijn vraag aan jou: Wat is jouw favoriete tip voor het omgaan met irritaties? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Ik hoor het graag van je. Het is waardevol. Je inspireert hiermee de lezers van deze blog. Bij voorbaat hartelijk dank!

Hartelijke groet, Anneke Stuij

———————————————-

Over Anneke:

Ze is haar carrière begonnen als fysiotherapeut en is nu ontspanningstherapeut voor kinderen en volwassenen. Je krijgt in haar praktijk de volle aandacht voor de ontspanning en gezondheid van je kind en van jezelf.

Bronnenlijst:
Wikipedia