fbpx

Wat is jouw waarheid over jouw gezondheid?

gezondheidJe maakt dagelijks keuzes die met je gezondheid te maken hebben, maar hoe weet je nou wat goed is voor jou en voor je gezondheid?

Je hebt de ideeën die je ouders hadden over gezondheid, meegekregen in je jonge jaren en misschien zijn een aantal van hun ideeën en gewoonten ook de jouwe geworden. Maar de kans is groot dat jouw eigen gewoonten op het gebied van voeding, beweging, je werk en je sociale leven in de loop van de jaren anders geworden zijn en over een aantal jaren vanaf nu weer anders zullen zijn.

Gezondheid

Wat is gezondheid?
De Wereld Gezondheidsorganisatie WHO stelde in 1948 dat gezondheid “een toestand van volledig fysiek, geestelijk en sociaal welbevinden en niet louter het ontbreken van ziekte of gebrek” is. Deze definitie is opgesteld kort na de 2e Wereldoorlog en was toen baanbrekend. In die tijd was vooral sprake van infectieziekten. Door de ontdekking van antibiotica dacht men, heel idealistisch, dat het mogelijk was om alle ziekten te wereld uit te helpen.

Als je deze definitie van compleet welbevinden letterlijk neemt, is misschien niemand op de wereld gezond en is iedereen patiënt. Je wordt nu ouder dan je voorouders en daar horen kleine of grote klachten bij, terwijl je heel tevreden kunt zijn met de kwaliteit van je leven.

Machteld Huber

Afgelopen weekend keek ik naar de Europese kampioenschappen atletiek en ik vond het prachtig om de atleten met onderbeenprotheses te zien strijden om de titel. Volgens de definitie van de WHO ben je niet gezond als je een ledemaat mist, maar als jij weet hoe jij je leven in zo’n situatie zin geeft vanuit jouw veerkracht en met een eigen regie deelneemt aan de samenleving, dan is dat een prachtige invulling en beleving van gezondheid.

Er gaan nu stemmen op voor een nieuwe definitie:  “Gezondheid is het vermogen zich aan te passen en een eigen regie te voeren, in het licht van de fysieke, emotionele en sociale uitdagingen van het leven” (huisarts Machteld Huber in het British Medical Journal). Dat is weer een hele mond vol, maar het verschil met de vorige definitie is, dat je je gezond kunt voelen naast het hebben van een ziekte.  Als patiënt word je hiermee aangesproken in je kracht.

Bijdragen aan jouw gezondheid

Hoe kun jij bijdragen aan jouw gezondheid? Het welzijn en de balans van jezelf is een geweldig gebied en tegelijkertijd is het ook een enorm groot gebied: voeding, sport, beweging, geneeskunde, psychologie en nog veel meer. Over elk van deze onderwerpen is op Internet en in de media kun je zoveel vinden, dat je gemakkelijk het spoor bijster kunt raken. Dan zie je door de bomen het bos niet meer.

Gezonde keuzes maken

  • Vind een goede dosis wat betreft het zoeken op Internet en neem niet alles klakkeloos aan. Als je iets leest, ga dan na of het met jou “resoneert”, of het goed voelt voor je. De informatie die je leest, komt terecht in je hoofd en je hoofd komt niet altijd met de beste keuzes. Als je meer tijd neemt om de informatie tot je door te laten dringen, geef je jezelf de ruimte om ook je hart, je gevoel en je innerlijke weten bij de keuze te betrekken. Ik voel dit zelf vaak in mijn buik. Merk eens bij jezelf op of en waar jij dit ergens in je lijf voelt.
  • Wie zijn in jouw omgeving de mensen die jou inspireren, met wie je graag praat? Heb je een interessante benadering gevonden en denk je erover om die in te voeren, praat er dan eens over met hen.
  • Als de benadering uiteindelijk voor jou zelf goed voelt, kijk dan hoe jij het een plaats kunt geven in je dagelijkse leven en pas het gewoon toe. Als je bij jezelf blijft, merk je vanzelf of het voor jou werkt of niet.

Nu ben ik heel benieuwd: hoe maak jij je keuzes op gebied van voeding, sport, balans en gezondheid? Hoe WEET jij of iets goed is voor jou? Deel je reactie in het reactieveld hieronder. Ik ben je dankbaar voor je reactie omdat het mij zoveel leert. En daardoor kan ik meer voor jou betekenen. Je inspireert ook mijn lezers met je reactie.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

IPH over positieve gezondheid
IPH interview met Machteld Huber
ZonMW