fbpx

Kerstmis

kerstgedachteDeze week was ik in Reggio Emilia in Italië. Om net als vorig jaar Kerstmis te vieren bij het bedrijf waar mijn man voor werkt. Het begon met een uitgebreide lunch met ongeveer 60 personen. Eén van hen is Sam.

Na de lunch gingen we terug naar het bedrijf waar een grote cadeautafel klaar stond in de fabriekshal. In het verre verleden werden er bij het bedrijf veel kerstcadeaus bezorgd, cadeaus van de leveranciers met een kerstkaart erbij. Dozen met drank, kaas, vlees, pasta, noten, fruit, en nog veel meer. Typisch Italiaans: met veel drank en voedsel. Eten en drinken is er een belangrijk deel van het leven. Deze cadeaus werden vroeger verdeeld door de staf en de mensen op kantoor.

Sinds de crisis in 2008 komen de kerstkaarten nog steeds, maar is het aantal cadeaus van de leveranciers minimaal geworden. In het bedrijf is er een mooie oplossing voor gevonden. De cadeaus van de leveranciers worden door de baas aangevuld met een veel verschillende grote cadeaus voor een loterij, zodat elk van de werknemers met een mooie doos naar huis gaat. Er zitten ook wat grappige cadeaus tussen. Een megazak doppinda’s. Een megapot Nutella met wat extra’s. Een grote verpakking met blikjes bier. Altijd weer hilariteit als blijkt wie dit soort cadeaus wint. Er wordt nog wel eens geruild na afloop.

Terug naar Sam. Hij komt uit Ghana en werkt al ruim 10 jaar bij het bedrijf. Hij oogt kwetsbaar met zijn kleine postuur en karige gebit met slechts een paar tanden, maar hij is een sterke man. Hij leeft zelf van 50 euro boodschappengeld per maand en stuur de rest van zijn salaris naar zijn vrouw en drie kinderen in Ghana. Hij heeft op deze manier voor zijn familie een huis kunnen kopen en zijn kinderen naar de universiteit van Ghana kunnen laten gaan.

Het lijkt voor mij een bizar leven, maar Sam is trots op zichzelf, op zijn gezin en blij met zijn werk. Hij hoopt het nog lang vol te kunnen houden. Een aantal keren in die tien jaar heeft hij van de baas extra geld gekregen voor een vlucht naar Ghana om zijn gezin te bezoeken.

Kerstgedachte

Het leuke van de loterij was, dat er nog 5 extra grote hoofdprijzen willekeurig verloot werden. Op het  eerste lootje van die vijf stond de naam van Sam. Onder luid applaus van zijn collega’s kwam hij naar voren om zijn extra cadeau in ontvangst te nemen. Ik kon voelen hoe het hem  gegund werd. Deze kameraadschap voelde als een warme deken, zoals de kerstgedachte bedoeld is.

Mijn kerstviering was dus al geslaagd, nog voor de Kerstdagen aangebroken zijn.

Ik ben het grootste deel van mijn werkende leven zelfstandige geweest. Ik heb niet vaak kerstcadeaus ontvangen. Ik stuur kerstkaarten, maar ik heb er ook nooit aan gedacht om zelf kerstcadeaus aan anderen te geven. Nu ik er zo over nadenk, zou ik daar best een traditie van kunnen maken. Misschien niet met drank of voedsel, maar met een bon of een speciale kerstwens of iets anders.

Mijn vraag aan jullie:
geven of ontvangen jullie kerstcadeaus? En wat zou een goede inhoud zijn? Laat het weten in het reactieveld hieronder. Dank je wel. Zo inspireren we elkaar.

Met of zonder cadeaus: Ik wens jullie allen ook fijne kerstdagen, een goede jaarwisseling en veel ontspanning en gezondheid.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij
www.praktijkannekestuij.nl