fbpx

stress en ontspanning in je levenIn je leven gebeurt er soms heel veel tegelijk.

Ik heb zelf een paar keer in mijn leven zo’n periode meegemaakt. Eén ervan was het onverwachte overlijden van mijn vader en niet lang daarna de langdurige ziekte en het overlijden van mijn moeder. Ik had toen drie kinderen op de basisschool en ik werkte, dus dat was  gedurende een paar jaar een soort rollercoaster en tegelijk ook een spagaat. Vanuit de achterliggende gedachte: “hoe kan ik er zijn voor de mensen die zo belangrijk voor mij zijn?”. Ik was oververmoeid toen deze periode afgelopen was.

Heb jij ook zo’n heftige periode meegemaakt? Herken je dat?
Je hebt veel energie nodig om al de rollen in je leven te spelen en je hebt  maar 24 uur tijd in een dag.

Hoe bewaar je de rust in je lijf en in je hoofd?

Hoe houd je jezelf op de been?
Hoe behoud het plezier in je leven?

Deze vragen hoor ik ook van mijn klanten, als ze te maken hebben met ziekte, spanningen en tegenslagen.

Je kunt een aantal dingen zelf doen. Ga bij jezelf na:

  • wat je zelf kunt doen / welke hulp je nodig hebt / wie jou kan helpen.

Ontspanning

  • Wat helpt jou het beste om je te ontspannen? Wat is jouw uitlaatklep? Dat is voor ieder verschillend en jij weet zelf het beste hoe jij je accu weer op kunt laden. Plan tijd in voor jezelf in je agenda om te voorkomen dat je uitgeput raakt. Zorg goed voor jezelf. Voor een balans tussen geven en nemen. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, heb je wat te geven aan anderen.
  • Zoek de natuur op, de stilte helpt om los te komen van de prikkels van buitenaf. Door de stilte kun je je eigen signalen weer horen, weet je beter welke keuzes je moet maken.
  • Praat met mensen uit je “inner circle” met mensen die je vertrouwt. Zij zien het soms eerder dan jijzelf als jij jezelf voorbijloopt en ze kunnen je waardevol advies geven.

Praktische hulp

Denk hierbij aan hulp in het huishouden, bij het boodschappen doen of opvang van kinderen.

Natuurgeneeswijze

Een andere aanpak is de aanpak vanuit je lichaam. Je lichaam reageert op spanningen en overbelasting. Er zijn vele soorten van natuurgeneeswijze die je kunnen helpen om energiek te blijven of om vanuit het overleven weer terug te komen bij het plezier in je leven. Dat is waar ik me in mijn praktijk nu veel mee bezig houd. Het helpt als de opgespaarde spanningen je lijf verlaten. Dan kun je weer “als nieuw” verder.

Daarnaast heeft een therapeut een geheimhoudingsplicht. Dat maakt de sessie tot een veilig moment met volledige privacy en aandacht. Een waardevolle extra service.

In die heftige periode rondom de ziekte en het overlijden van mijn ouders had ik meer hulp kunnen regelen of vragen. Ik deed dat niet graag, ik vond dat ik het allemaal zelf moest kunnen. Ik hield geen rekening met de balans van geven en nemen. Ik zou een volgende keer ook zeker sessies boeken bij een collega. Dat is voor mij een inzicht achteraf waar ik een volgende keer rekening mee zal houden.

Nu ben ik benieuwd: Wat heeft jou geholpen om op de been te blijven in heftige tijden? Wat zijn jouw tips? Deel dit hieronder in het reactieveld. Ik waardeer het enorm. Jouw antwoord is waardevolle inspiratie voor mij en voor de lezers van deze blog.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

P.S.1. Het is mijn missie is om veel kinderen en moeders te helpen aan meer ontspanning, welzijn en plezier in hun leven! Wil je me helpen door mijn blog te delen in je omgeving? Gebruik de social media buttons hieronder. Dank je wel!