fbpx

Beelden en emoties

Albert Einsteinverbeeldingskracht en visualisatie zei honderd jaar geleden: “Verbeelding of visualisatie is belangrijker dan kennis, want kennis is beperkt tot alles wat we nu weten en begrijpen, terwijl verbeelding de hele wereld omvat, inclusief alles wat er ooit geweten en begrepen gaat worden. Verbeelding is alles, het brengt je overal.”

Hij had gelijk. Verbeelding is een taal die door het lichaam begrepen wordt, het is veel fundamenteler dan onze taal in woorden. Als we denken aan onze herinneringen van vroeger, dan gebeurt dat vaak in beelden, emoties en geuren. Beelden kunnen op je netvlies blijven hangen. Dat geldt voor nare of enge situaties, maar ook voor fijne en warme ervaringen.

Je verbeelding is belangrijk voor je toekomst. Alle uitvinders zagen hun uitvindingen al in hun hoofd voor ze het daadwerkelijk vorm gingen geven. Dat gold voor de eerste auto, wasmachine, telefoon, iPad, enz. Het mooie is dat we dit ook kunnen gebruiken als we zelf klachten hebben.

Je een slachtoffer voelen

Als je weet van jezelf dat je moeilijk de winter doorkomt, dan registreer je alle donkere dagen en uren van november tot maart. En je weet dat het goede leven pas in maart weer gaat beginnen. Als je vindt dat je een “persoon met weinig energie” bent, dan heb je de ervaring van het verleden al vastgezet voor de toekomst. Automatisch verleg je daarmee je focus en stap je in een slachtofferrol en dan zit je vast. Door middel van visualisatie kun je uit die slachtofferrol stappen en een openstaan voor andere ervaringen. Ik heb veel praktijkervaring met visualisatie opgedaan in mijn opleiding tot NLP-Practitioner bij het IEP in Nijmegen.

Visualisatieoefening:

Stel dat je last hebt van vermoeidheid. Neem een gemakkelijke positie in, in een gemakkelijke stoel of bank of ga liggen in je bed. Sluit je ogen en ga dan eens bij je zelf na waar aan jij die vermoeidheid merkt. Scan je lijf van top tot teen door op elke plek aandacht te besteden aan wat je voelt.

WAAR in je lichaam voel je deze vermoeidheid? In je rug, nek, voeten of ergens anders? Neem hiervoor je tijd en merk op of je verschil ervaart tussen de ene plek en de andere. Waar gaat je aandacht naar toe, als je weet dat je vermoeid bent?

Stel dat het gaat om een bepaalde plek in je nek:
Observeer deze plek met aandacht om er meer over te weten komen. Wat is er anders op deze plek?
Hoe ziet deze plek eruit in vergelijking met de plekken erom heen. Zie je kleurverschillen?
Hoe voelt het: zwaar of licht? Is er beweging of is het massief en statisch? Zijn er nog andere ervaringen?

Ga eens spelen met deze informatie, maak er een speelfilm van, waarbij de waarnemingen kunnen veranderen. Kan er beweging komen in zwaarheid? Kan de kleur veranderen of als een wolk uit beeld drijven? Elke verandering die er komt, geeft een verandering in jouw fysiologie en kan een chronisch patroon beïnvloeden. Ga hiermee door tot je tevreden bent over de nieuwe ervaring. Neem hiervoor de tijd. Weet dat jij hiermee een geweldig instrument in handen hebt om oude blokkades op te ruimen. Het is een geweldig instrument zonder schadelijke bijwerkingen!

Als je dit herhaalt op verschillende momenten, zul je bij het sluiten van je ogen, merken dat er een verandering komt in wat jij ervaart op die plek in je lichaam. Het geeft ruimte aan jouw eigen herstelkracht. Wij kunnen zoveel meer dan we denken! En dat geldt zeker voor kinderen, zij zijn meesters in visualiseren.

Wij hebben een enorme bron van kracht in ons, in de vorm van beelden, van visuele herinneringen. Je lichaam reageert op die beelden, je brein maakt weinig onderscheid tussen de werkelijkheid en jouw emoties en gedachten. In mijn eigen krachtbeelden zijn de natuur en de zon meestal aanwezig.

Ik ben benieuwd naar jouw herinneringen! Ik lees het graag in het reactieveld hieronder!

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Wikipedia over Albert Einstein
Wikipedia over visualisatie
IEP, NLP-Practitioner opleiding