No pain, no gain
Het begrip “no pain, no gain” was in de afgelopen generaties een bekend begrip in de geneeskunde. Het betekent: geen pijn, dan ook geen vooruitgang. Het betekent dat iets pijn moet doen of eerst erger moet worden voor het opgelost kan worden. Geloof jij dat ook?
Pijn
Ik herinner me mijn eerste stage in de fysiotherapie in een verpleeghuis, waarbij ik een aantal bewoners moest doorbewegen. Ik moest hun been- en armspieren oprekken om hen mobiel te houden. Zodat de verpleging hen kon helpen met aan- en uitkleden en met in en uit bed komen. Het doorbewegen deed hen pijn en soms hielp het niet genoeg. Dan lagen de mensen een groot deel van de dag in een foetushouding.
Ik vroeg me toen al af of er voor de bewoners geen prettiger methode was om hen te helpen om soepel te blijven.
Andere benaderingen van gezondheid

Reconnective Healing – The Reconnection
Heel veel jaren later kwam ik Reconnective Healing® tegen. Een healingmethode die begonnen was bij Eric Pearl, een chiropractor in Los Angeles. Ik was direct geraakt door de eenvoud en de kracht van het werk. Het bijzondere van deze methode is dat aanraking niet nodig is. Alles in het Universum (inclusief de mens) bestaat in basis uit trilling en energie. Via vibratie is er bij deze healing een communicatie met de cellen van je lichaam. Dit heeft een harmoniserend effect. Het brengt meer balans en innerlijke rust en dat kan zich uiten op verschillende manieren, bijvoorbeeld lichamelijk, geestelijk of emotioneel.

Anneke Stuij en Eric Pearl, Reconnective Healing en The Reconnection
De sessie is niet pijnlijk. Geen therapieën of lange gesprekken, je ligt gewoon een paar keer een half uur heerlijk ontspannen op een massagetafel, terwijl je je ervaart wat de sessie voor je doet. Met kleren aan en schoenen uit, met een open aandacht voor de ervaring.
Het is inmiddels 8 jaar geleden dat ik deze methode heb leren kennen en ik heb me net bedacht dat het interessant is om te zien hoe healing uitwerkt bij mensen met contracturen. Misschien moet ik eens wat contacten gaan leggen met een instelling die openstaat voor nieuwe benaderingen. Terug naar het verpleeghuis waar ik 30 jaar mijn carrière begon? 🙂
Complementaire zorg in ziekenhuizen
Inmiddels heeft ruim 90 % van de ziekenhuizen één of meer vormen van complementaire zorg onder het eigen dak. Vaak gaat het om meditatie, mindfulness, acupunctuur, hypnose of reflexzonemassage. Dit is een ontwikkeling die ook in andere instellingen en in de maatschappij zichtbaar is.
De zorgvraag en het zorgaanbod in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, praktijken van artsen en fysiotherapeuten zijn enorm veranderd in de afgelopen 30 jaar. Ik merk dat ook mijn klanten van nu, zowel volwassenen als kinderen, heel anders in het leven staan en andere vragen hebben. Als zorgverleners groeien wij daarin mee. We gaan langzamerhand toe naar een samenwerking van regulier en complementair. Futuroloog Adjiedj Bakas beschrijft dit in zijn boek “De toekomst van gezondheid”.
Het is de kunst om het goede te behouden en tegelijkertijd open te staan voor nieuwe concepten, ideeën en methoden. Om net als kinderen bereid te zijn om de wereld te bekijken met een open blik, elke dag opnieuw. Te luisteren met “nieuwe oren”. Te ervaren met een open aandacht. Nieuwe dingen op hun waarde te schatten.
Ik ben benieuwd of jij ook open staat voor nieuwe dingen op het gebied van gezondheid en welzijn. Heb jij ervaring met complementaire geneeswijzen en is het voor jou een aanrader? Deel je reactie in het reactieveld hieronder ik waardeer het enorm en je inspireert hiermee de andere lezers.
Hartelijke groet,
Anneke Stuij
Bronnenlijst:
https://www.thereconnection.com/reconnective-healing-personal-reconnection
https://www.thereconnection.com/science-research
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/ziekenhuizen-bieden-complementaire-zorg-aan.htm
http://www.gezondheidskrant.nl/reconnective-healing-richt-zich-op-balans-en-herstel/
https://www.reconnectivehealing.pro/reconnective-healingreg.html
https://www.reconnectivehealing.pro/the-reconnectionreg.html
Gaaf onderwerp, Anneke, en ja, die no pain no gain ken ik ook… lang trending geweest onder vrouwen 😉 Maar ik geloof daar niet meer in. Ik geloof in oorspronkelijke, authentieke geneeswijzen en ik vind ze niet alternatief, ik ervaar ze als holistisch, heilzaam en mensvriendelijk. Ik geloof ook in het herstellend vermogen van ons eigen lichaam. Ik heb de afgelopen jaren veel baat gehad bij fast EFT, haptonomie, shiatsu, mediteren, homeopathie, medisch tapen, en reiki (op afstand). Niet alleen bij mezelf, maar ook bij mijn kinderen.
Hallo Saskia,
dank je wel voor je reactie. Ik heb net als jij verschillende methodes ervaren. Allemaal op basis van het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dat is er al, denk maar aan een wond, die va zelf geneest. Het lichaam weet dan wat het moet doen.
Ik heb de methodes niet heel bewust opgezocht, maar ze kwamen op mijn pad. Ik ben verder gegaan met datgene wat mij het beste beviel.
En ja, bij kinderen werkt het ook prima!
Hartelijke groet, Anneke
Ik heb er zelf geen ervaring mee Anneke. Het no-pain principe spreekt mij echter wel aan… vooral nu ik in training ben voor mijn mountainbiketocht: afzien hoort erbij, maar het gevoel dat het steeds beter gaat is heel erg fijn!
hallo Oscar,
haha, lange mountainbiketochten klinkt voor mij zeker als een “pain”-ervaring.
Er zijn veel manieren om je lichaam in conditie te houden en snel te laten herstellen. Healing, massage, oefeningen.
En in de (top)sport is het sowieso verstandig om dat op een natuurlijke manier te doen.
Absoluut doping-vrij 🙂
Succes met je tocht!
Hartelijke groet, Anneke
Hoi Anneke,
Het is zeker goed om open te staan voor nieuwe dingen. Zelf vind ik yoga heerlijk om te beoefenen, en ook onderga ik zo nu en dan quantum touch en voetreflexmassage. Ook vanuit mijn jeugd heb ik dit meegekregen. Ik meen me te herinneren dat ik ook wel bij een kinesioloog geweest ben, en homeopaten. Voor mij is het dan ook niet echt nieuw. Het belang van natuurlijke geneeswijzen zie ik steeds meer in.
Zelf heb ik een praktijk voor integratieve kindertherapie. Iets wat voor mij vrij ‘normaal’ is, maar voor anderen nog wel ‘anders’. Totdat ze er echt mee in aanraking zijn gekomen:-).
Groetjes,
Gerbrig
hallo Gerbrig,
ja, de natuurlijke geneeswijzen zijn een mooie aanvulling op de reguliere zorg. Dus ik ben blij met de ontwikkelingen in ziekenhuizen en instellingen waar deze ook onder eigen dak aangeboden wordt. Ik heb ook gemerkt dat kinderartsen ervoor open staan, omdat deze methoden praktische hulp en handvaten bieden voor ouders, bij een klacht van hun kind. Jouw integratieve kindertherapie past ook mooi bij!
hartelijke groet, Anneke