fbpx

No pain, no gain

Het begrip “no pain, no gain” was in de afgelopen generaties een bekend begrip in de geneeskunde. Het betekent: geen pijn, dan ook geen vooruitgang. Het betekent dat iets pijn moet doen of eerst erger moet worden voor het opgelost kan worden. Geloof jij dat ook?

Pijn

Ik herinner me mijn eerste stage in de fysiotherapie in een verpleeghuis, waarbij ik een aantal bewoners moest doorbewegen. Ik moest hun been- en armspieren oprekken om hen mobiel te houden. Zodat de verpleging hen kon helpen met aan- en uitkleden en met in en uit bed komen. Het doorbewegen deed hen pijn en soms hielp het niet genoeg. Dan lagen de mensen een groot deel van de dag in een foetushouding.

Ik vroeg me toen al af of er voor de bewoners geen prettiger methode was om hen te helpen om soepel te blijven.

Andere benaderingen van gezondheid

Reconnective Healing - Eric Pearl - The Reconnection - Anneke Stuij

Reconnective Healing – The Reconnection

Heel veel jaren later kwam ik Reconnective Healing® tegen. Een healingmethode die begonnen was bij Eric Pearl, een chiropractor in Los Angeles.  Ik was direct geraakt door de eenvoud en de kracht van het werk. Het bijzondere van deze methode is dat aanraking niet nodig is. Alles in het Universum (inclusief de mens) bestaat in basis uit trilling en energie. Via vibratie is er bij deze healing een communicatie met de cellen van je lichaam. Dit heeft een harmoniserend effect. Het brengt meer balans en innerlijke rust en dat kan zich uiten op verschillende manieren, bijvoorbeeld lichamelijk, geestelijk of emotioneel.

 

Anneke Stuij en Eric Pearl (van The Reconnection)

Anneke Stuij en Eric Pearl, Reconnective Healing en The Reconnection

De sessie is niet pijnlijk. Geen therapieën of lange gesprekken, je ligt gewoon een paar keer een half uur heerlijk ontspannen op een massagetafel, terwijl je je ervaart wat de sessie voor je doet. Met kleren aan en schoenen uit, met een open aandacht voor de ervaring.

Het is inmiddels 8 jaar geleden dat ik deze methode heb leren kennen en ik heb me net bedacht dat het interessant is om te zien hoe healing uitwerkt bij mensen met contracturen. Misschien moet ik eens wat contacten gaan leggen met een instelling die openstaat voor nieuwe benaderingen. Terug naar het verpleeghuis waar ik 30 jaar mijn carrière begon?  🙂

Complementaire zorg in ziekenhuizen

Inmiddels heeft ruim 90 % van de ziekenhuizen één of meer vormen van complementaire zorg onder het eigen dak. Vaak gaat het om meditatie, mindfulness, acupunctuur, hypnose of reflexzonemassage. Dit is een ontwikkeling die ook in andere instellingen en in de maatschappij zichtbaar is.

De zorgvraag en het zorgaanbod in de ziekenhuizen, verpleeghuizen, praktijken van artsen en fysiotherapeuten zijn enorm veranderd in de afgelopen 30 jaar. Ik merk dat ook mijn klanten van nu, zowel volwassenen als kinderen, heel anders in het leven staan en andere vragen hebben. Als zorgverleners groeien wij daarin mee. We gaan langzamerhand toe naar een samenwerking van regulier en complementair. Futuroloog Adjiedj Bakas beschrijft dit in zijn boek “De toekomst van gezondheid”.

Het is de kunst om het goede te behouden en tegelijkertijd open te staan voor nieuwe concepten, ideeën en methoden. Om net als kinderen bereid te zijn om de wereld te bekijken met een open blik, elke dag opnieuw. Te luisteren met “nieuwe oren”. Te ervaren met een open aandacht. Nieuwe dingen op hun waarde te schatten.

Ik ben benieuwd of jij ook open staat voor nieuwe dingen op het gebied van gezondheid en welzijn. Heb jij ervaring met complementaire geneeswijzen en is het voor jou een aanrader? Deel je reactie in het reactieveld hieronder ik waardeer het enorm en je inspireert hiermee de andere lezers.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

Bronnenlijst:
https://www.thereconnection.com/reconnective-healing-personal-reconnection
https://www.thereconnection.com/science-research
https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/ziekenhuizen-bieden-complementaire-zorg-aan.htm
http://www.gezondheidskrant.nl/reconnective-healing-richt-zich-op-balans-en-herstel/
https://www.reconnectivehealing.pro/reconnective-healingreg.html
https://www.reconnectivehealing.pro/the-reconnectionreg.html