Ontspanningstherapie in Lochem
Wat is ontspanningstherapie?
Ontspanningstherapie is een verzameling van effectieve methoden en behandelingen die gericht zijn op het verminderen van fysieke en mentale stress. Het doel is om mensen te helpen rust te creëren te midden van de dagelijkse drukte en zo de harmonie tussen lichaam en geest te herstellen.
Waar is ontspanningstherapie goed voor?
Er zijn veel voordelen van ontspanningstherapie. Denk aan het verminderen van spanningsklachten en stress, het verbeteren van concentratie, en het bevorderen van een goede nachtrust. Dit maakt ontspanningstherapie bijzonder waardevol bij het aanpakken van stress gerelateerde klachten, waaronder chronische spanning, spanningshoofdpijn, spanningsbuikpijn, onzekerheid en angsten. Ook mensen met nekklachten en vermoeidheid kunnen positief reageren op deze benadering.
Verschillende soorten ontspanningstherapie
Ontspanningstherapie kan in diverse vormen worden toegepast, waaronder reflexzonemassage, ontspanningsoefeningen en ademhalingsoefeningen. Elk van deze benaderingen heeft zijn eigen werking en voordelen en kan individueel of in combinatie worden ingezet om maximale ontspanning te bereiken.
Waarom ontspanningstherapie kan helpen bij spanningsklachten
Op de lange termijn kan spanning leiden tot gezondheidsproblemen. Daarom is ontspanning belangrijk voor onze gezondheid en ons welzijn. Om weer tot rust te komen. We leven in een hectische tijd. Soms denken we dat we geen tijd hebben om te ontspannen. Druk met van alles en nog wat. Maar juist dan is het goed om ons lichaam weer de kans te geven om te herstellen. Als we ons ontspannen voelen, zijn we beter in staat om ons te concentreren en hebben we meer plezier.
Lekker in het vel zitten, dat is wat de meeste mensen graag willen. Dat kan betekenen dat ze van bepaalde klachten of spanningen af willen. Lichamelijke klachten of malende gedachten, heftige stemmingswisselingen, angsten. Vergelijk het maar met een lege emmer die onder een druppelende kraan staat. Die loopt langzaam vol. Als de emmer vol is en er blijft water druppelen, dan loopt de emmer over en is er een overstroming. Dat is bij mensen net zo. Dat kan een emmer zijn met lichamelijke klachten, met emoties als angst, boosheid, frustratie, schuldgevoel, onmacht, verdriet, allerlei gedachten. Vaak is het een combinatie.
Je lijf geeft signalen af als het niet goed met je gaat. Je krijgt er klachten van. Uiteindelijk heb je geen andere keus dan er naar te luisteren. Ik help je graag om dat moment voor te zijn. Of als je toch te lang door bent gegaan: je te helpen om je zelfgenezende vermogen te stimuleren. En daarmee je eigen herstel te ondersteunen.
Ontspanningstherapie in Lochem.
Praktijk Anneke Stuij is mijn praktijk voor ontspanningstherapeut in Lochem. Ik heb inmiddels meer dan 40 jaar praktijkervaring, met zowel volwassenen als kinderen van alle leeftijden. Ik ben mijn carrière begonnen in de fysiotherapie, en heb jaren later bewust de overstap naar ontspanningstherapie gemaakt. Je lijf geeft signalen af als het niet goed met je gaat. Je krijgt er klachten van. Uiteindelijk heb je geen andere keus dan er naar te luisteren. Ik help je graag om dat moment voor te zijn. Of als je toch te lang door bent gegaan: je te helpen om je zelfgenezende vermogen te stimuleren. En daarmee je eigen herstel te ondersteunen.
In mijn praktijk bied ik massage aan, meestal therapeutische voetreflexmassage. Deze massage is gericht op het verminderen van spanningsklachten of van lichamelijke klachten. Daarnaast werk ik ook met ontspanningsoefeningen, gebaseerd op een combinatie van mindfulness en NLP. Deze oefeningen kunnen helpen om de opgeslagen spanningen los te laten. Download mijn gratis e-book “Waarom ontspanningstherapie?” op deze website om hier meer over te lezen!
Ook werk ik soms met Reconnective Healing®. Dit is geen behandeling of therapie, omdat het niet gericht is op een specifieke klacht. Maar het is een sessie die het eigen herstel van de persoon goed kan ondersteunen. Meestal brengt het een diepe ontspanning en algeheel welzijn teweeg.
Hoe kun je zelf ontspannen?
Jezelf ontspannen kun je leren, bijvoorbeeld door eenvoudige oefeningen, meditatie, of door het inplannen van een massage. Bovendien kunnen mindfulness apps handige hulpmiddelen zijn om je te ondersteunen bij dit proces. Kies de methode die bij je past.
6 praktische tips om zelf te ontspannen:
- Beweging en lichaamsbeweging: Een korte wandeling in de natuur of wat simpele oefeningen kunnen wonderen doen voor je welzijn. Fysieke activiteit stimuleert de aanmaak van endorfine, het zogenaamde ‘gelukshormoon’.
- Plan tijd voor jezelf om jezelf op te laden, net zoals je je telefoon oplaadt. Plan momenten in je agenda om jezelf op te laden, net zoals je dat met je telefoon doet. Zelfs al is het maar een avond of een uurtje, geniet van een mini-vakantie door een boek te lezen, een film te kijken, of simpelweg vroeg naar bed te gaan – wat je ook maar inspireert.
- Doe oefeningen voor ontspanning en ademhaling: deze zijn online wel te vinden, maar het is beter om deze individueel aan te leren zodat je ze daarna in je eigen omgeving toe kunt passen.
- Luister naar rustgevende muziek: Muziek kan je stemming direct beïnvloeden en stress verminderen. Kies muziek die je kalmeert of blij maakt.
- Geef bewuste aandacht aan jezelf: Leer je eigen gedachten en je lichaam observeren zonder te oordelen. Deze vorm van zelfreflectie kan je helpen om je eigen handleiding beter te leren kennen: namelijk je stressfactoren te herkennen en er beter mee om te gaan.
- Warmte: Gebruik een hittepit of kruik, neem een warme douche of bad, voor ontspanning van je spieren en je geest. Je spieren zullen er je dankbaar voor zijn.
N.B. De ontspanningstherapie in Praktijk Anneke Stuij is geen vervanging zijn voor reguliere medische zorg, maar het kan heel waardevol zijn bij allerlei klachten en spanningen. Door mijn aansluiting bij een erkende beroepsorganisatie zitten veel van mijn behandelingen in het aanvullende pakket van de meeste zorgverzekeraars. Neem gerust contact met mij op voor meer info hierover.
