fbpx

Een gevoel van angst duidt op gevaar, een bedreigende situatie. Een veel voorkomende angst is die om er niet bij te horen of niet goed genoeg te zijn. Maar er zijn meer angsten: voor honden, spinnen, tandarts, injecties of kleine ruimtes, straatvrees, vliegangst, hoogtevrees, faalangst en spreekangst.

Bij angst ben je vaak het slachtoffer van je eigen gedachten. En die zijn niet altijd even reëel. Je verliest dan controle en komt in een overlevingsmechanisme terecht met de bijbehorende angst, stress en een permanente staat van paraatheid. Je wordt hyperalert, rusteloos en ongerust. Het kost dan tijd en energie om weer tot rust te komen. We kennen allemaal wel deze momenten van angst of onrust. Zeker in deze tijd vol van onzekerheid.

De remedie tegen angst is ontspanning

Anneke Stuij is ontspanningstherapeut in Lochem en werkt in haar praktijk met volwassenen en kinderen met reflexzonemassage. Daarnaast kan ze als gecertificeerd Mindfulnesstrainer en NLP-Practitioner ook ontspanningsoefeningen geven bij spanningen en enkelvoudige angsten. “Eigenlijk maakt het voor mij niet uit om welke angst het gaat. De angst geeft een onrustige reactie in het lichaam. Daar kan ik met mijn cliënt aan werken. Ik kan ontspanningsoefeningen geven om te helpen die reactie van het lichaam los te koppelen, waardoor er weer rust komt. In veel gevallen is zo’n oefening nuttig en effectief, bij volwassenen en kinderen. Zo ook bij Jack en Bernadette.”

Een praktijkgeval: Jack’s angst voor honden

Jack (10) kwam een half jaar geleden in de praktijk. Hij had last van veel angsten, onder andere voor honden. Als er een hond in zicht kwam, dan nam de stress hem volledig in beslag. Ondanks de geruststellende woorden van de eigenaar van de hond: “Hij doet niets hoor”, was er bij hem altijd direct een heftige lichamelijke reactie. Pas als de hond uit het zicht verdween, keerde zijn lichaam langzaam weer terug in een staat van rust. De eerste behandeling gaf al een goed resultaat. Eerder vertoonde hij altijd vluchtgedrag als hij een hond signaleerde. Er kwam meer rust in zijn reactie. Hij kijkt nu eerst of de hond los loopt. Zijn ademhaling blijft regelmatiger.

Het kan ook gaan om angsten van lang geleden. Bernadette (54) had in haar jeugd angst voor haar onvoorspelbare vader. Dat kon ze bij Anneke in een oefening loslaten. Net als de emoties en de stress die erbij hoorden. Dat was een bevrijding voor haar.

N.B. Mijn behandelingen zijn geen vervanging van reguliere zorg. Ook bij dit soort klachten is het altijd een goed idee om eerst naar de huisarts te gaan.