fbpx

Reflexzonetherapie in Lochem

 

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een oude methode die eeuwen geleden ontstaan is in China en Egypte. Het is een natuurlijke manier om stress te verlagen, klachten te verlichten en het welzijn te bevorderen. Deze therapievorm werkt vanuit het principe dat bepaalde gebieden op de voeten, handen en schouders in verbinding staan met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Door druk uit te oefenen op deze zones, kan invloed uitgeoefend worden op deze delen van het lichaam.

In de 20e eeuw is reflexzonetherapie verder ontwikkeld door de artsen William H. Bowers en Edwin F. Fitzgerald. En later door de fysiotherapeuten Eunice Ingham en Hanne Marquardt. Zij hebben allen hun ervaringen in boeken beschreven en zo de basis gelegd voor de huidige reflexzonetherapie.

Reflexzonetherapie kan in verschillende vormen plaatsvinden, onder andere met reflexen op de voeten, handen en oren. Voetreflexmassage is de bekendste vorm, deze wordt het meest gebruikt. Het doel van reflexzonetherapie is om klachten te verlichten en het algehele welzijn te bevorderen, door het stimuleren van het eigen zelfherstellend vermogen.

N.B. Reflexzonetherapie is geen vervanging van geneeskundige behandelingen en/of medicijnen. Het is een aanvulling.

Reflexzones

Reflexzonetherapie is uitgebreider dan de voet- en hand- en oorreflexen alleen. Er zijn ook segmentale reflexzones. Je nek is bijvoorbeeld belangrijk voor je schouders, armen, handen en je bovenlichaam. En je onderrug is belangrijk voor je benen, heupen en je buikgebied. Massage of aanraking van de juiste reflexpunten van nek en rug kan helpen om spanningen in deze ketens in je lichaam te verminderen.

Reflexzonetherapie in Lochem

Voor reflexzonetherapie kun je in Lochem terecht bij mij in Praktijk Anneke Stuij. Lang geleden was reflexzonetherapie een nascholing voor fysiotherapeuten. Het was destijds mijn eerste nascholing. Ik was zo geraakt door de eenvoud, werkzaamheid en kracht ervan, dat ik deze vorm van massage nog steeds toepas. In de loop der jaren heb ik continu trainingen gevolgd in reflexzonemassage en acupressuur en is voor mij de ‘plattegrond’ op de voeten veel completer en preciezer geworden. Zelfs tot aan reflexen van individuele spieren en zenuwen toe.

Eigenlijk is je lichaam één grote reflex. Als reflexzonetherapeut denk ik altijd in ketens. Je lichaam zit ingenieus in elkaar, met veel interne verbindingen. Het is altijd gericht op balans. Ik vind het geweldig om dit indrukwekkende mechanisme te benutten voor gezondheid en welzijn.

Veelgestelde vragen over reflexzonetherapie

Wat is reflexzonetherapie?

Reflexzonetherapie is een oude therapievorm die werkt vanuit het principe dat bepaalde gebieden op de voeten, handen en schouders in verbinding staan met organen, klieren en andere delen van het lichaam. Het is een natuurlijke manier om klachten te verlichten, stress te verlagen en het welzijn te bevorderen. Reflexzonetherapie kan in verschillende vormen plaatsvinden, onder andere met reflexen op de voeten, handen en oren.

Is er een wetenschappelijke onderbouwing voor reflexzonetherapie?

Ja, er zijn veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van reflexzonetherapie. Veel van de resultaten kun je vinden op PubMed_Reflexologie. Achter deze link kun je een aantal relevante onderzoeken vinden.

Hoe boek ik een sessie?

Je kunt online een sessie boeken op de pagina Afspraak maken, maar je kunt ook contact met Anneke opnemen via mail of telefoon.

Hoeveel sessies heb ik nodig?

Het aantal sessies gebeurt in overleg. Het is je eigen keuze. Meestal raad ik aan om met drie sessies te beginnen. Het fijne daarvan is, dat we kunnen zien hoe de reactie op de sessies is. Daarna kun je zelf bekijken of je meer sessies wilt boeken.

Wordt het gedekt door de zorgverzekering?

Bij de meeste zorgverzekeraars zitten mijn behandelingen met reflexzonetherapie in het aanvullende pakket voor alternatieve geneeswijzen. Achter de link vind je de actuele lijst. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie hierover.

Heb ik een verwijzing van de huisarts nodig?

Nee, een verwijzing van de huisarts is niet nodig. In sommige gevallen kan ik er wel om vragen. Dit is afhankelijk van de klacht waarmee je komt.

“Laat reflexzonetherapie je helpen aan meer welzijn”