fbpx

Kopzorgen

spanningshoofdpijn, nekklachtenHoofdpijn is misschien wel het meest voorkomende ongemak bij mensen. Vervelend en lastig om je dan te concentreren op waar je mee bezig bent. Chronische hoofdpijn is dan ook een veel voorkomende oorzaak van werkverzuim.

Heb je vaak hoofdpijn, dan is het goed om eerst naar de huisarts te gaan voor een medische check en diagnose. Er zijn namelijk verschillende soorten hoofdpijn. Migraine is er één van. Die komt meestal in aanvallen, soms aan één kant van het hoofd. Het kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. Hormonale veranderingen, erfelijke aanleg, voedselintoleranties en stress kunnen hierbij meespelen. Spanningshoofdpijn is anders.

Spanningshoofdpijn

Dit type hoofdpijn komt vaak door stress, spierspanningen in nek en hoofd, algehele vermoeidheid, angsten of onvoldoende slaap. Het kan voelen als een strakke band om het hoofd. Nekklachten, tintelingen en vermoeidheid kunnen er ook bij horen. Spanningshoofdpijn komt ook voor bij kinderen. Een gerichte reflexzonemassage en ontspanningsoefeningen kunnen goed helpen bij dit type hoofdpijn.

Praktijkvoorbeelden

Anneke Stuij ziet in haar praktijk veel klanten met spanningshoofdpijn, vaak in combinatie met nekklachten. De oorzaken van hun klachten zijn heel verschillend en de behandeling dus ook. Anneli kreeg na een oud verkeersongeval een chronische hoofdpijn vanuit de nek. Zij heeft veel baat bij ontspanningsoefeningen voor de spieren rondom de nek en het hoofd. Anneli is nu vrijwel klachtenvrij, ze heeft meer energie en kan zich beter concentreren op haar werk.

Inge (7) heeft last van een ‘vol hoofd’ en hoofdpijn. Ze piekert veel, slaapt slecht en vindt het spannend om naar school te gaan. De leerkrachten weten maar moeilijk raad met haar. Bij Inge richt de behandeling zich op het creëren van rust in het hoofd.

Maria heeft een moeilijk verleden. Ze vertelt dat ze voor anderen altijd heel hard het goede probeerde te doen. Maria: “Ik probeerde alle ballen tegelijk hoog te houden.” Na enkele sessies met massage en healing zegt ze: “Aan het eind van elke behandeling ervaar ik innerlijke rust en stilte in mijn hoofd en lijf. En dat gevoel houdt zelfs een aantal weken aan. Het is een proces van groei en inzicht.”

De behandelingen bij Praktijk Anneke Stuij zijn geen vervanging van reguliere medische zorg, maar waardevol bij klachten en spanningen. Bij de meeste zorgverzekeraars zitten de behandelingen in het aanvullende pakket.