fbpx

We zijn gewend om bij het woord gezondheid te denken aan lichamelijke gezondheid. Dat is zichtbaar. Vaak zie je wel aan een ander of deze wel of niet lichamelijk gezond is. Maar gezondheid heeft ook een minder zichtbare kant. Namelijk je eigen binnenwereld met je gedachten en gevoelens. Veerkracht, zelfstandigheid en plezier zijn hierbij belangrijk. Heb je plezier in het leven? Red je jezelf goed? Kun je doen wat je gelukkig maakt? Kun je verwerken wat er op je afkomt in je leven?

Wijze woorden van Koningin Máxima

Het kan zijn dat je lichamelijk wel gezond bent, maar mentaal of emotioneel niet. Bijvoorbeeld als je heftige gebeurtenissen hebt meegemaakt. In een artikel van Jeroen Schmale in het Parool van 30 maart geeft Koningin Máxima aan hoe belangrijk het is gevoelens te uiten. Máxima in het artikel: “Net als hoofdpijn kun je ook een mentaal gezondheidsissue hebben. (…) Toen mijn zusje overleed, was ze 33 jaar. Dan word je overspoeld door heel veel gevoelens. Verdriet, verlies, machteloosheid. Dat het zover was gekomen en je haar niet hebt kunnen helpen …..”

Koningin Máxima was in dit interview heel duidelijk over het belang van mentale gezondheid. Ook zijzelf en haar dochters praten spreken met een professional als ze daar behoefte aan hebben. “Het is geen issue. Ik gun alle kinderen in Nederland weerbaarheid, zelfkennis en de gelegenheid om te praten over de dingen waar ze mee zitten. Als je hulp nodig hebt en die is beschikbaar, dan moet je alles gebruiken wat je maar kan.” Wat een mooi voorbeeld is onze koningin met deze uitspraken!

Lichaam en geestvoetreflexmassage Lochem

Anneke Stuij: “In mijn praktijk in Lochem heb ik vergelijkbare ervaringen. In het begin van mijn carrière, toen ik nog als fysiotherapeut werkte, merkte ik al hoe intens lichaam en geest samenwerken. We zijn veel meer dan alleen ons lichaam. Vandaar dat ik de overstap heb gemaakt naar ontspanningstherapie voor volwassenen en kinderen. Met o.a. reflexzonemassage en ontspanningsoefeningen.

Cliënten nemen meestal contact met mij op omdat ze fysieke klachten hebben. Daar help ik graag bij. Maar wie langdurige klachten heeft, of veel heeft meegemaakt, heeft daar ook emoties bij, zoals boosheid, frustratie, verdriet, angst, onzekerheid. In dat geval is er tijdens de behandeling ruimte voor oefeningen om die opgespaarde spanningen los te laten. Mijn ervaring is dat er dan meer rust komt en dat fysieke klachten kunnen verminderen.”