fbpx

10 tips voor meer gezondheid

Ons dagelijkse leven wordt beheerst door gevoelens. Gevoelens van jezelf, maar ook gevoelens die vanuit jouw omgeving op je af komen. Kijk maar eens naar de media: je ziet steeds meer belevingsverhalen en minder feitenverhalen.

Gevoeligheid wordt meestal niet positief beoordeeld. Als iemand een “gevoelig” mens wordt genoemd, bedoelen ze meestal iemand met een gebruiksaanwijzing. Iemand die lastig is in de omgang.


Gevoelens

Gevoelens zijn per persoon verschillend. Je kunt met 20 mensen naar een bijeenkomst gaan en allemaal met een totaal verschillend gevoel over die bijeenkomst naar huis gaan. De één vindt het fantastisch en de ander vindt het verschrikkelijk. Die enorme verschillen maken gevoelens ongrijpbaar. Heel anders dan de wereld van de logica, waar alles voorspelbaar en meetbaar is en die zekerheid geeft. Waar datgene wat (nog) niet begrepen wordt, vaak “vaag” wordt genoemd.

Vorige week ben ik naar een bijscholingsdag van mijn beroepsvereniging gegaan. Deze lesdag ging over de wetenschappelijke biochemische achtergrond van gevoelens. Een verplichte lesdag, maar dat was geen probleem, want het was super interessant.

Ik geef hier graag een aantal feiten en tips uit mijn aantekeningen van deze lesdag.

De feiten over gevoelens

  • Gevoelens hebben invloed op het ontstaan en verloop van ziektes, op onze gezondheid en zelfs op onze levensduur. Gevoelens overheersen de rede en dus ook onze besluitvorming.
  • Je gevoelens zijn verbonden aan je biochemie, aan de chemische stofjes (neurotransmitters) in je lichaam. Je stemming is anders bij andere niveaus van de chemische stoffen.
  • Emoties domineren je handelen. We zijn eigenlijk “gemarineerd” in onze gevoelens. De balans tussen de ratio en het gevoel is in verschillende culturen heel anders. In onze westerse wereld leven we vooral rationeel. Toch snappen we nu nog maar 4 % van het heelal, van de genen. En ook maar 4 % van ons handelen. 96 % van ons handelen gebeurt onbewust, vanuit onze programmering.
  • “Gevoelens bestaan niet, maar ze ontstaan. Ze komen heel krachtig tevoorschijn. De wisselwerking tussen mensen roept gevoelens op. Omdat gevoelens niet meetbaar zijn, worden ze bij ons ondergewaardeerd.”
  • Je kunt zelf je gezondheid op een positieve manier beïnvloeden.

10 tips voor meer gezondheid

1. Goede voeding:
Verse groenten en Omega 3 hebben een goede werking op je immuunsysteem. Gezonde darmflora hebben een positief effect op je hersenen.

2. Neem afstand van externe druk:
Chronische stress is ziekmakend. Bekijk eens wat je kunt doen om je stressniveau te verminderen.
De stressreactie van je lichaam is hetzelfde bij een echt probleem, bij een imaginair probleem en bij chronische zorgen.

3. Weet dat positieve aanraking heel gezond is:
Massage en positieve aanraking hebben een enorm gezond effect. Een onaangename of foute aanraking is juist beschadigend. Je kunt het niet wegdenken. De receptoren in je huid en lijf zijn via de zenuwbanen direct verbonden met de centra voor je welbevinden in je brein.Ook de andere zintuigen nemen veel waar en dat roept gevoelens op. Wat je ziet met je ogen is echter meestal wel hanteerbaar. De geur geeft een sterke herinnering. Misschien herinner je je nog de geur van de kippensoep van je oma. Maar de tastzin, het aangeraakt worden geeft van onze zintuigen de meest heftige emotie.

4. Mediteren, stilte en rust:
Stilte en rust zijn extreem belangrijk, deze worden bij ons enorm onderschat.
Mediteren is heel gezond. Het kan in vele vormen, zittend, staand of liggend. Mediteren verlaagt de kans op ontstekingen. Je komt in een veilige rustsituatie met weinig prikkels.Volgens onderzoek van Sara Lazar, wetenschapper van Harvard, vermindert meditatie je stressniveau. Meditatie heeft een positieve invloed op het dopamineniveau in je lichaam en verhoogt daarmee je welbevinden.
Het onderbreekt de ziekmakende onrustfactoren uit je dagelijkse leven: “minder zorgen voor morgen”. Je wordt meer holistisch en je bewustzijn van je ik en van tijd en ruimte neemt af.
Na 7 weken meditatie is er een blijvende verbetering in je functies. In de stilte kan de hippocampus aanzet geven voor celgroei en aanleg van nieuwe zenuwen, zodat je beter kunt leren. Dit is bij muizen getest.

5. Ontspanning:
Kies een vorm van ontspanning die past bij jou en bij je dagelijkse leven. Stress en zorgen hebben namelijk een fysieke invloed op je lichaam.
Dat is inmiddels bewezen. Stress geeft een verkorting van de telomeren (de uiteinden van je DNA), net zoals bij veroudering gebeurt. Als deze telomeren langer worden, is dat juist een verjongingsproces. Het onderzoek hiernaar heeft een Nobelprijs opgeleverd.

6. Licht:
Licht is je krachtbron. Zorg dat je genoeg daglicht krijgt in de ochtend. De lichtreceptoren op je netvlies reageren goed op blauw licht, dus ochtendlicht is belangrijk.
’s Avonds is er juist meer rood licht (denk maar aan de zonsondergang). Je tv-beeld en de schermen van je computer en mobiel geven blauw licht af. Om goed te kunnen slapen is het dus beter om in de avond weinig naar deze beeldschermen te kijken.

7. Bewegen:
Je spieren stimuleren 1500 lichaamsfuncties. Niet bewegen zet je lichaam in de winterslaapstand, dit is voor je lichaam een laag niveau van functioneren.

8. Liefde, lachen, plezier en verbinding:
Eenzaamheid is dodelijker dan roken. Eenzaamheid heeft invloed op het functioneren van je lichaam.
Dit is bewezen: er zijn blue zones waar mensen heel oud worden. Kenmerken van deze gebieden zijn verbondenheid, vriendschappen, voor elkaar zorgen en de siësta. Achter de link vind je een artikel van de Volkskrant over deze blue zones.

9. Plan een half uur per dag vrij:
Zonder verstoring van telefoon. In een vorm waarin jij tot rust komt. Zet deze pauze in je agenda. Dan herstelt je lichaam!

Tip 10 van dit verhaal is natuurlijk het boek dat veel uitgebreider vertelt over “Het emotionele DNA”.
Met als ondertitel: “Gevoelens bestaan niet, zij ontstaan.” Ik heb het boek nog niet uit, maar dat gaat zeker gebeuren. Het geeft mij meer stof voor mijn volgende blogs over stress en gezondheid.

Tot slot mijn vraag aan jullie: wat doen jullie voor jullie gezondheid? Laat het weten in het reactieveld hieronder, zodat je de lezers inspireert en op goede ideeën brengt! Bij voorbaat grote dank.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Ontspanningstherapeut en natuurgeneeskundig therapeut in Lochem

Bronnenlijst:
Volkskrant
Harvard University
Wikipedia