fbpx

voetreflexmassage LochemVoetreflexzonemassage werd vijfduizend jaar geleden in China, India en Egypte al gebruikt om de gezondheid te bevorderen. In de vorige eeuw is het als therapie verder ontwikkeld. Het wordt nu in Europa ook steeds vaker toegepast in ziekenhuizen en verpleeghuizen.

De voeten zijn eigenlijk een soort plattegrond waarop de reflexen van organen, spieren, botten, bloedvaten, zenuwen en klieren te vinden zijn. Daardoor is met massage het zelfgenezend vermogen van het lichaam te ondersteunen. Dat zelfgenezende vermogen heeft het lichaam van nature al. Het wordt actief bij een blauwe plek of als je een wondje oploopt, en ook bij herstel van ziekte of van nare ervaringen. Het lichaam is altijd op zoek naar balans en evenwicht.

Eenvoudig, krachtig en werkzaam

Anneke Stuij: “Toen ik 40 jaar geleden als fysiotherapeut ging werken, moest ik nascholingen kiezen. Mijn eerste nascholing was Reflexologie (destijds nog een nascholing voor fysiotherapeuten). Ik koos deze puur uit nieuwsgierigheid, maar ik kwam veel opgewekter terug dan ik had verwacht. Ik was zo geraakt door de eenvoud, kracht en werkzaamheid ervan, dat ik deze vorm van massage nog steeds toepas bij volwassenen en kinderen. Nu als ontspanningstherapeut”.

Het is bijvoorbeeld heel geschikt bij klachten van nek, schouder, arm en rug, vermoeidheid, burn-out, spier- en peesklachten, stress en spanningen, spanningshoofdpijn en luchtwegproblemen. En voor ondersteuning van het herstel van chronische klachten en Long Covid.

Anneke: “Bij mij is het niet bij deze ene nascholing gebleven. In de loop der jaren heb ik continu trainingen gevolgd in reflexzonemassage en acupressuur en is voor mij de ‘plattegrond’ op de voeten veel completer en preciezer geworden. Zelfs tot aan reflexen van individuele spieren en zenuwen toe! Behalve deze reflexen van de lichamelijke klachten, ken ik ook de reflexen die ontspanning geven. Deze massage is dus een weldaad voor lichaam en geest.”

Probeer het eens uit!

Deze massagevorm heeft geen ongewenste bijwerkingen, maar is ook geen vervanging van de reguliere gezondheidszorg. Er wordt geen diagnose mee gesteld. Anneke: “Heb je toch twijfels of reflexzonemassage gezien je gezondheid geschikt voor je kan zijn, raadpleeg dan eerst je huisarts. En daarna mij.”

Reflexzonemassage is een veilige methode, dus wat let je om het eens te proberen? Bij de meeste zorgverzekeraars zit het in het aanvullende pakket.