fbpx
leren van je kind

generaties

Generaties

Ik werk inmiddels al zo lang met kinderen, dat ik onlangs de eerste ouders in mijn praktijk verwelkomd heb, die zelf als kind bij mij zijn geweest. Dat maakt dat ik me wat ouder ga voelen, maar het is voor mij ook bijzonder om telkens weer te merken dat ouders zoveel herkennen in hun kinderen. Soms herkennen ze ook de klacht bij hun kind die de aanleiding was voor het boeken van de sessie.

Wat ik vaak van ouders hoor, is dat het lastig is om je kind te helpen, juist als het kind zoveel op je lijkt. Als je jezelf herkent in de reacties van je kind of in het gedrag, in onzekerheid of in frustraties. Het kan heel irritant zijn om je eigen reactiepatronen terug te zien. Het is net of het dan vaker botst dan met de andere kinderen uit je gezin.

Je kinderen lijken op jullie als ouders. Dat is een kwestie van nature en nurture, van natuur en opvoeding. Ze zijn ter wereld gekomen met jullie genen. Tijdens de zwangerschap groeien ze op met de energie die ze in de baarmoeder ervaren en daarna met de energie, de waarden, normen en gewoonten van jullie gezin. Juist in de eerste jaren is jullie gezin hun leefwereld. Uit onderzoek is gebleken dat je als volwassene voor meer dan 90 % bent “voorgeprogrammeerd” in je gezin, in je eerste vijf jaren. Dat is handig, het maakt dat je veel dingen onbewust gaat doen, op de automatische piloot en later niet bij al je dagelijkse handelingen bewust na hoeft te denken. Het heeft te maken met de ontwikkeling van je bewustzijn. Pas na je eerste jaren ga je als kind de wereld verder verkennen en steeds bewuster je eigen conclusies trekken uit je ervaringen.

Hoe kun je het beste omgaan met je kind, als je zoveel herkenning ziet?

Je bent een ervaringsdeskundige van je kind, vanwege jullie genen en ook vanwege al die tijd die je samen hebt doorgebracht.

Kijk eens goed naar je kind

Je kind leert meer van je door naar je te kijken, dan door wat je zegt. Het kan zijn dat je kind zich spiegelt aan jou. Herken je misschien dat je je kind soms dingen hoort zeggen die je zelf ook vaak zegt? Wees je bewust van het feit dat je kind veel van je opneemt en van je overneemt, en van de intense band tussen jullie tweeën. Wees je bewust van de kracht van je gedachten en van je uitspraken. Je bent enorm belangrijk voor je kind, elke dag weer. Vraag je kind ook naar zijn of haar eigen oplossingen.

Kijk ook eens naar jezelf in het nu:

De tijd waarin we nu leven is veel hectischer dan de tijd waarin je zelf bent opgegroeid. Kinderen van nu groeien op met een massa van informatie, via hun smartphones, computer en tv. Het is een tsunami van impulsen, waarmee we ook als ouders te maken hebben. Het trekt ons allen uit onze eigen leef- en gedachtewereld naar die van anderen en voor je het in de gaten hebt, zit elk van de gezinsleden in zijn eigen “cloud”, los van het gezin.

Hoe druk ben jij en hoe druk maak je je? Juist als je dingen haastig wilt doen, gebeuren er ongelukjes, terwijl het vaak van een leien dakje gaat als je iets met meer rust en plezier doet. Per saldo kost het niet meer tijd als je dingen rustig doet. Je kind heeft het in de gaten als je gehaast of onrustig bent.

Je kent de spitsuren van je dag. Je kunt praktische dingen voorbereiden, zodat je op de spitsmomenten met je kinderen meer plezier kunt beleven. Creëer de momenten waarop je met elkaar communiceert als gezin en kies vooral ook je momenten waarop je jezelf op kunt laden.

In welke situaties heeft  je kind het lastig?

Als jij jezelf zo goed in je kind herkent, denk dan eens terug aan jezelf toen je de leeftijd had die je kind nu heeft. Hoe ging jij zelf met die situaties om? Herinner je je eigen beleving? Als je nu aan jezelf als dat jonge kind een waardevol advies zou geven, wat zou dat dan zijn? Jouw eigen ervaring van destijds is een grote schat aan informatie, waarmee je jouw kind kunt helpen.

Je kunt dat ook delen met de mensen met wie je kind in het dagelijkse leven te maken heeft, bijvoorbeeld met de leerkrachten.

Kortom: jij bent een ervaringsexpert van je kind en jij hebt veel krachtbronnen in je, vanuit jouw eigen ervaring van vroeger als kind of uit de ervaring als ouder van je kind? Op welke manier kun jij je kind helpen?

Deel het hieronder in het reactieveld, ik waardeer het enorm en het is ongetwijfeld een inspiratiebron voor andere ouders.

Hartelijke groet, Anneke Stuij