fbpx
schoolstress

nieuw schooljaar

Nieuw schooljaar

Een nieuw schooljaar is voor veel kinderen spannend, het geeft schoolstress. Ik merk het in mijn praktijk in de maand september. Een nieuwe klas, nieuwe leerkracht en voor 12-jarigen zelfs een nieuwe school.

Vorige week kwam Kristiane (12)* in mijn praktijk, een hooggevoelig meisje. Ze kwam vanwege spanningsklachten en één van de dingen die meespeelden, was de overgang naar de brugklas. Geen van de kinderen van haar oude basisschool ging mee naar haar nieuwe brugklas. Dat vond ze spannend en ze had in juni al buikpijn van het nieuwe schooljaar. Ze heeft het samen met haar moeder goed aangepakt. Ze heeft zelf haar toekomstige mentor voor de zomervakantie al gemaild dat ze ertegen opzag. De mentor heeft dat bericht goed opgepakt, waardoor de eerste weken goed zijn verlopen.

Kristiane heeft nog iets bijzonders gedaan. Zij en een klasgenoot zagen dat een jongen uit hun klas werd buitengesloten door de andere jongens. Buiten de klas en in de klas. Hij zat altijd alleen omdat het aantal leerlingen in de klas oneven is. Hoewel hij er zelf niet over klaagde, vonden zij dat er iets aan moest gebeuren. De beide meisjes zijn naar de mentor gegaan om te vertellen wat ze zagen.

Wow! De combinatie van hooggevoeligheid en empathie is niet altijd gemakkelijk, maar wat is het knap als je dit op deze manier kunt inzetten.

Ik herinner me van mijn eigen middelbare schooltijd dat er ook gepest werd. Soms betrof dat leerlingen en soms leerkrachten die geen orde konden houden. Ik hoorde niet bij de pesters of de gepesten, maar ik voelde me er wel ongelukkig bij. Toch is het toen niet in mij opgekomen om met de mentor te gaan praten. Als ik een tijdreis naar die tijd kon maken, volgde ik het voorbeeld van Kristiane.

Wat als het niet lukt in het nieuwe schooljaar?

 • Ga in gesprek met je kind en probeer helder te krijgen wat het probleem is. Misschien kun je het samen oplossen.
 • Ga in gesprek met de leerkracht of mentor.
 • Extra hulp in de vorm van ontspanning of coaching kan ook.
  Wat Kristiane bij mij prettig vond, was dat ze  in mijn praktijk eigenlijk niet hoeft te vertellen wat haar dwars zit. Het mag wel, maar het hoeft niet. Ik voel met mijn handen naar spanning en kan haar op die manier helpen om spanning los te laten en meer in balans te komen, zonder het verhaal erachter. Het is laagdrempelig.
  Toen onze eigen kinderen jong waren, ging ik wel eens met hen naar een collega van mij, als één van hen niet lekker in het vel zat. Zij kwam met haar kinderen bij mij. Een “buitenstaander” heeft een frisse kijk, een onafhankelijke blik. Dat is prettig voor je kind en ook voor jou als ouder.Voor een ander kind kan juist een gesprek, “luister- en praathulp”, de aangewezen hulp zijn. Er zijn veel mogelijkheden. Kijk eens op Internet of vraag aan je huisarts of aan andere ouders wie er in jouw omgeving deskundige hulp aanbiedt.

Wat kun je nog meer doen als ouder?

 • Je kunt een eenvoudige ademhalingsoefening doen samen met je kind. Ademhaling brengt de aandacht in het nu en brengt de buik in beweging.
  Je kind kan op bed of op een bank gaan liggen met een knuffel op de buik. Kijk dan samen eens wat er gebeurt bij een rustige ademhaling, zonder deze te sturen. Beweegt de knuffel?
 • Massage is een geweldig hulpmiddel bij buikklachten. Leg je hand op de lage rug en masseer rustig. Let daarbij op de reacties van je kind. Het kan ook op de buik, maar dit is wel een kwetsbare aanrakingsplek. Leg je hand dan stil op de buik en voel wat er onder je handen gebeurt. Je aanraking is troostend, ontspannend en gezond. Doe dit net zo lang tot je kind of jij het genoeg vindt. Kijk in bijgaand filmpje naar de voordelen van massage: https://youtu.be/n9MDDpwDgcw
 • De eerste week van oktober is de Week van de Opvoeding. Overal in het land worden evenementen georganiseerd. Ik doe zelf mee aan het Opvoedspektakel in Eibergen, een opvoedmarkt waar allerlei hulpverleners en organisaties uit 4 gemeenten zich presenteren en informatie geven.Kijk eens op Internet wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt in deze week van de opvoeding!

Mijn vraag aan jou: wat zijn jouw toptips als je merkt dat jouw kind opziet tegen een verandering of overgang naar een nieuw schooljaar? Dank voor het delen,  je helpt hiermee de lezers van deze blog aan inspiratie en meer keuzemogelijkheden.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

*N.B. Kristiane is een gefingeerde naam, vanwege haar privacy.

Bronnenlijst:
Elaine Aron – Het hoog sensitieve kind
Elaine Aron – HSP
Wikipedia over empathie