
nieuw schooljaar
Nieuw schooljaar
Een nieuw schooljaar is voor veel kinderen spannend, het geeft schoolstress. Ik merk het in mijn praktijk in de maand september. Een nieuwe klas, nieuwe leerkracht en voor 12-jarigen zelfs een nieuwe school.
Vorige week kwam Kristiane (12)* in mijn praktijk, een hooggevoelig meisje. Ze kwam vanwege spanningsklachten en één van de dingen die meespeelden, was de overgang naar de brugklas. Geen van de kinderen van haar oude basisschool ging mee naar haar nieuwe brugklas. Dat vond ze spannend en ze had in juni al buikpijn van het nieuwe schooljaar. Ze heeft het samen met haar moeder goed aangepakt. Ze heeft zelf haar toekomstige mentor voor de zomervakantie al gemaild dat ze ertegen opzag. De mentor heeft dat bericht goed opgepakt, waardoor de eerste weken goed zijn verlopen.
Kristiane heeft nog iets bijzonders gedaan. Zij en een klasgenoot zagen dat een jongen uit hun klas werd buitengesloten door de andere jongens. Buiten de klas en in de klas. Hij zat altijd alleen omdat het aantal leerlingen in de klas oneven is. Hoewel hij er zelf niet over klaagde, vonden zij dat er iets aan moest gebeuren. De beide meisjes zijn naar de mentor gegaan om te vertellen wat ze zagen.
Wow! De combinatie van hooggevoeligheid en empathie is niet altijd gemakkelijk, maar wat is het knap als je dit op deze manier kunt inzetten.
Ik herinner me van mijn eigen middelbare schooltijd dat er ook gepest werd. Soms betrof dat leerlingen en soms leerkrachten die geen orde konden houden. Ik hoorde niet bij de pesters of de gepesten, maar ik voelde me er wel ongelukkig bij. Toch is het toen niet in mij opgekomen om met de mentor te gaan praten. Als ik een tijdreis naar die tijd kon maken, volgde ik het voorbeeld van Kristiane.
Wat als het niet lukt in het nieuwe schooljaar?
- Ga in gesprek met je kind en probeer helder te krijgen wat het probleem is. Misschien kun je het samen oplossen.
- Ga in gesprek met de leerkracht of mentor.
- Extra hulp in de vorm van ontspanning of coaching kan ook.
Wat Kristiane bij mij prettig vond, was dat ze in mijn praktijk eigenlijk niet hoeft te vertellen wat haar dwars zit. Het mag wel, maar het hoeft niet. Ik voel met mijn handen naar spanning en kan haar op die manier helpen om spanning los te laten en meer in balans te komen, zonder het verhaal erachter. Het is laagdrempelig.
Toen onze eigen kinderen jong waren, ging ik wel eens met hen naar een collega van mij, als één van hen niet lekker in het vel zat. Zij kwam met haar kinderen bij mij. Een “buitenstaander” heeft een frisse kijk, een onafhankelijke blik. Dat is prettig voor je kind en ook voor jou als ouder.Voor een ander kind kan juist een gesprek, “luister- en praathulp”, de aangewezen hulp zijn. Er zijn veel mogelijkheden. Kijk eens op Internet of vraag aan je huisarts of aan andere ouders wie er in jouw omgeving deskundige hulp aanbiedt.
Wat kun je nog meer doen als ouder?
- Je kunt een eenvoudige ademhalingsoefening doen samen met je kind. Ademhaling brengt de aandacht in het nu en brengt de buik in beweging.
Je kind kan op bed of op een bank gaan liggen met een knuffel op de buik. Kijk dan samen eens wat er gebeurt bij een rustige ademhaling, zonder deze te sturen. Beweegt de knuffel? - Massage is een geweldig hulpmiddel bij buikklachten. Ik schreef hierover in een eerder blog. Leg je hand op de lage rug en masseer rustig. Let daarbij op de reacties van je kind. Het kan ook op de buik, maar dit is wel een kwetsbare aanrakingsplek. Leg je hand dan stil op de buik en voel wat er onder je handen gebeurt. Je aanraking is troostend, ontspannend en gezond. Doe dit net zo lang tot je kind of jij het genoeg vindt. Kijk in bijgaand filmpje naar de voordelen van massage: https://youtu.be/n9MDDpwDgcw
- De eerste week van oktober is de Week van de Opvoeding. Overal in het land worden evenementen georganiseerd. Ik doe zelf mee aan het Opvoedspektakel in Eibergen, een opvoedmarkt waar allerlei hulpverleners en organisaties uit 4 gemeenten zich presenteren en informatie geven.Kijk eens op Internet wat er bij jou in de buurt georganiseerd wordt in deze week van de opvoeding!
Mijn vraag aan jou: wat zijn jouw toptips als je merkt dat jouw kind opziet tegen een verandering of overgang naar een nieuw schooljaar? Dank voor het delen, je helpt hiermee de lezers van deze blog aan inspiratie en meer keuzemogelijkheden.
Hartelijke groet, Anneke Stuij
*N.B. Kristiane is een gefingeerde naam, vanwege haar privacy.
Bronnenlijst:
Elaine Aron – Het hoog sensitieve kind
Elaine Aron – HSP
Wikipedia over empathie
NRC over schoolstress
Dank voor je blog Anneke. Wat wij altijd doen met veranderingen is in de eerste plaats uitleggen dat veranderingen er altijd zullen zijn. In die zin is een verandering dus normaal. Daarnaast leggen we de nadruk op de positieve kant van de verandering en houden we de vinger aan de pols. “Hoe is je nieuwe juf? ” “Ben je al een beetje gewend om weer naar school te gaan etc.”.
hallo Oscar,
dat is inderdaad een mooie strategie voor de toekomst.
Je kunt van alles wat je merkt bij zo’n overgang, iets leren. Van de dingen die goed gaan en van de dingen die lastig zijn.
Zo is het bij Kristiane ook gegaan: bij deze overgang heeft ze geleerd dat het helpt als ze het van te voren met de mentor bespreekt.
Dank voor deze mooie aanvulling.
Hartelijke groet, Anneke
toch wel knap van Kristiane dat ze het op die manier heeft aangepakt
Dat vind ik ook Frieda. Mijn eigen middelbare school periode ligt al heel lang achter mij en in deze tijd wordt er veel meer gepraat over wat goed voelt en wat niet. Dus het is iets van deze tijd. Maar ik vind het heel knap zoals zij de mentor heeft aangesproken voor hulp voor haar zelf en later ook voor haar klasgenoot.
Mooi geschreven. Ik herken ook wel van vroeger dat ik het ook altijd weer spannend vond in september om naar school te gaan. Ik werd op de basisschool gepest en ging ook alleen naar een middelbare school waar ik niemand kende. Daar ben ik nog steeds blij om, ik heb echt een nieuwe start kunnen maken destijds.
Fijn dat het bij jou goed uitgepakt heeft. Ik ging ook naar een middelbare school in een klas en een plaats waar ik niemand kende. Maar ik had wel broers en zussen die naar dezelfde school gingen. Het begin van de brugklas vond ik spannend en daarna wende het heel snel.
Wat een mooi blog Anneke en fijne tips ook. Geweldig zoals dat meisje dat heeft opgepakt. Mijn kinderen hadden dit jaar vooral heel veel zin in het nieuwe schooljaar. Weer alle vriendinnen zien en terug in het ritme. Als mijn kinderen gespannen zijn masseer ik meestal hun rug. of ik leg mijn handen op hun schouders als ze liggen. Deze duw ik zacht naar achteren om en om. Dat werkt ook heel ontspannend.
Hartelijke groet,
Marielle
hallo Marielle,
fijn dat je kinderen veel zin hadden in het nieuwe jaar. Dat is een goed teken.
Super dat je je kinderen masseert. Het doet meer dan alleen ontspanning. Het geeft ook veiligheid en een sterkere band. En het gevoel dat jij er voor hen bent en hen kunt helpen. Ik weet zeker dat zij zich dat vele jaren later ook nog herinneren!
Hartelijke groet, Anneke
Een ademhalingsoefening aanleren vind ik een hele goede. Want zo leer je een kind om zichzelf te kalmeren en te handhaven.
Hallo Nicole,
Ja, als een kind leert wat hij/zij voor zichzelf kan doen, is dat heel fijn.
Weten hoe je jezelf overal kunt redden en hoe je jezelf kunt helpen maakt het gemakkelijker om van alle veranderingen in je leven te genieten.
Geldt voor ons als volwassenen ook nog steeds 🙂
Hartelijke groet, Anneke
Goede tips, ik denk zeker dat van de basisschool naar de brugklas een grote stap is en zeker een hoop spanning kunnen brengen. Over een paar jaar is het hier zo ver en ik denk dat ik vooral goed en veel met de jongens moet blijven praten.
Hallo Lodi,
Ik herinner het mij van mezelf ook nog wel dat ik het spannend vond.
Het voorbeeld van Kristiane om daar open over te zijn, is mooi.
Maar veel kinderen kijken ook juist naar uit naar deze overstap.
Heb vooral vertrouwen in je jongens. En als ze dan wat hulp nodig hebben, dan weten ze je te vinden!
Hartelijke groet, Anneke
Wauw wat heeft Kristiane de ‘problemen’ goed aangepakt zeg! Ik ben zelf ook nog scholier en snap dat vooral de overstap heel lastig, maar ik denk maar altijd: het hoort erbij. Je gaat vaker nieuwe dingen tegenkomen en hier zul he mee moeten leren omgaan. Zoek je eigen uitweg, net zoals bijvoorbeeld Kristiane!
Hallo Sacha,
daar heb je helemaal gelijk in. Veranderingen zijn er altijd.
En als je leert hoe je hier goed mee om kunt gaan, dan heb je daar je hele leven plezier van!
Hartelijke groet, Anneke Stuij
Super interessant! Zeker omdat ik zelf voor de klas sta, zo zie ik het een keer van een andere kant. Een ademhalingsoefening is super handig en goed in dit soort situaties.
hallo Gabrielle,
de ademhaling brengt je weer terug bij het nu. Weg van eerdere herinneringen of van zorgen voor de toekomst.
voor welke klas sta je?
Hartelijke groet, Anneke Stuij
Hele goede tips! De overstap van basisschool naar naar middelbare school is groot.Kristiane heeft het goed aangepakt echt knap van haar.
Ademshalings oefeningen kunnen helpen voor meer rust.
Ja, ik vond het ook knap van haar. Ze komt er wel 🙂
Interessant zeg! Ik denk inderdaad dat ademhalingsoefeningen erg goed kunnen werken! Maar ook blijven praten is erg belangrijk
Daar heb je gelijk in, Madelon.
Met je kind, en als het nodig is ook met school.
Hartelijke groet, Anneke