fbpx

De Week van de Zorg

Week van Zorg en WelzijnDe week van de zorg is van 13-18 maart. Ik doe er zelf ook aan mee. Je kunt mij op woensdag 15 maart vinden in Gezondheidscentrum De Nassau in Aalten bij het Open Huis. Samen met veel collega’s die in dit pand werken. Met als thema: Maak kennis met kunde.

Ik draai intussen al heel lang mee in de wereld van de zorg. Ik heb in die tijd veel verschuivingen gezien. In het begin van mijn carrière werkte ik in de fysiotherapie. Alles gebeurde er handmatig. De computer had nog niet zijn intrede gedaan in bedrijven en praktijken. Aan het eind van elke behandeling voegde ik een paar zinnen toe op de papieren behandelkaart. De administratie deed ik aan het einde van de maand, dan gingen de rekeningen eruit. Dat was al mijn papierwerk.

Administratie

Inmiddels is er veel administratie en regelgeving bijgekomen. Ik weet van collega’s die nu nog als fysiotherapeut werken, dat ze ongeveer de helft van hun tijd kwijt zijn aan administratie en computerwerk. Ook ik zelf zit vaak meer uren achter de computer dan mij lief is.

Het werk achter de schermen neemt veel tijd in beslag. Dat is jammer, want het legt een grote tijdsdruk op de mensen die in de zorg werken. Ze hebben hun beroep niet gekozen om eindeloze verslagen en rapporten te schrijven, maar om te werken vanuit het hart. Vanuit zorg voor de medemens. Vanuit een behoefte om jou te helpen. Ze werken met passie en met aandacht voor jou als persoon.

Aandacht

Wat blijkt nu uit onderzoek? Ook bij patiënten staat die persoonlijke aandacht van de zorgverleners hoog op de lijst. Dat is niet zo gek. Je wilt naast deskundige hulp ook persoonlijke aandacht. Het is een belangrijke factor voor jouw snelle herstel. Gastvrijheid, gehoord worden, je een gewoon mens voelen in plaats van een nummer of een onderdeel van de agenda. Die positieve beleving van de persoonlijke aandacht die je krijgt, draagt bij aan je herstel.

Zorg

Mijn eigen ervaringen als patiënt zijn goed. Die keren als ik de zorg nodig had, werd ik geholpen door mensen met passie voor hun werk en met oog voor mij als patiënt.

Toch is ons gezondheidssysteem kwetsbaar en dan heb ik het over de tijdsdruk. Er is een strakke planning in de agenda om het systeem efficiënt te gebruiken. Veel instellingen hebben vrijwilligers nodig om de persoonlijke aandacht te kunnen leveren. Ze willen wel meer inspelen op de wensen en de beleving van de patiënt. Maar hoe doe je dat?

Nieuwe initiatieven

Mooie voorbeelden van vernieuwingen zijn:

  • de combinatie van een kinderspeelzaal en een verzorgingshuis
  • een verzorgingshuis waar studenten gratis kunnen wonen als ze minimaal een aantal uren per maand met de ouderen bezig zijn.
  • een stilteruimte of meditatieplek in een ziekenhuis. Een betere inrichting van een ziekenhuis door bijvoorbeeld kleurgebruik, afbeeldingen, zicht op de tuin. Daar is over nagedacht.

Week van de Zorg

Wil jij achter de schermen kijken?

Meer dan duizend zorg- en welzijnsorganisaties openen tijdens deze week hun deuren om jullie te laten zien hoe het er aan toegaat op de werkvloer. Neem een kijkje:

  • bij het verzorgingshuis om de hoek
  • in een operatiekamer in een groot ziekenhuis
  • bij een zorgboerderij of een kinderopvang
  • in een ambulance
  • bij een GGZ, een huisarts, apotheek of tandarts

Achter deze link kun je je woonplaats intypen en zien welke locaties bij jou in de buurt geopend zijn en wat ze doen. Ga met de mensen in gesprek en ontdek hun passie.

Mijn vraag aan jou: Hoe kijk jij naar de zorg? Ken jij of wens jij mooie vernieuwingen? Laat het hieronder weten in het reactieveld. Alle eerdere verbeteringen in de zorg zijn ontstaan door het uitspreken van ideaalplaatjes in brainstormsessies. Door het zien van de verbeterpunten. Jouw reactie, over jouw kijk op de zorg, is een inspiratie voor alle lezers.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

———————————–

Over Anneke:

Ze is haar carrière begonnen als fysiotherapeut en is nu ontspanningstherapeut voor kinderen en volwassenen. Je krijgt in haar praktijk de persoonlijke aandacht voor jouw ontspanning en gezondheid. Ze doet deze week mee aan de Week van de Zorg.

Bronnenlijst:
www.weekvanzorgenwelzijn.nl
Medisch contact: Ontregel de zorg
VVAA over de regeldruk
Trouw