
kindermassage en babymassage
Massage
Massage kun je altijd en overal doen, je hebt je handen altijd bij je!
In mijn vorige blog schreef ik over buikpijn bij kinderen en vandaag vertel ik je wat je zelf met massage kunt doen bij je kind. Veel ouders hebben te maken met buikpijn van hun kind. Soms gaat dat gepaard met verstopping. Verstopping kan ook leiden tot pijn bij de stoelgang, waardoor je kind er tegenop gaat zien om naar de wc te gaan en zo komt je kind in een vicieuze cirkel.

buikpijn bij je kind
Bij chronische obstipatie is het goed om eerst naar de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is. Misschien is er een medisch probleem of moet de voeding aangepast worden. Als daar niets uitkomt, zijn er wel dingen die je zelf kunt doen.
Buikpijn bij kinderen
- Zorg ervoor dat je kind voldoende water of vocht drinkt. Water helpt om afvalstoffen af te voeren.
- Bespreek met je kind of er dingen zijn of het ergens bang voor is. Soms heeft verstopping te maken met niet durven doorgaan, met angst om te laten gaan, angst om los te laten. Kinderen kunnen al heel jong dingen over zichzelf aangeven.
- Daarnaast kun je ook met massage helpen. Massage is een geweldig hulpmiddel bij buikklachten en dat is iets wat je als ouder gemakkelijk kunt leren. De effectiviteit van massage is door onderzoek uitgebreid bewezen.
- Je kunt je hand leggen op de lage rug en op je gevoel masseren. Let daarbij op de reacties van je kind. Je kunt ook werken op de buik. Realiseer je wel dat je buik een kwetsbare aanrakingsplek is. Leg de hand(en) dan stil op de buik en voel wat er onder je handen gebeurt. Doe dit net zo lang tot je kind of jij het genoeg vindt.
- Reflexzonemassage is een bijzondere vorm van massage. Het hele lichaam weerspiegelt zich in de voeten en de handen. Op de voeten en handen vind je de reflexplekken van het hele lichaam en deze lenen zich heel goed voor massage. Als je het praktisch bekijkt, kun je reflexzonemassage zien als een soort afstandsbediening. Zoals je de TV op afstand kunt bedienen, kun je ook de reflexen op de handen of de voeten masseren om de verstoring door een klacht of pijnlijke plek te verminderen. Het is eenvoudig om op deze manier te helpen bij buikpijn, verstopping of gewoon voor ontspanning. Je kunt het zelf bij je kind doen. De kans is groot dat je kind het fijn vindt om gemasseerd te worden. Het geeft ontspanning voor je kind en het versterkt de binding die je als ouder met je kind hebt en je eigen voldoening en zelfvertrouwen als ouder. En het is leuk! Het gebied van de buik is het gebied van de voetholte. Bij baby’s kun je dit gebied met één duim bestrijken. Als je met je duimen een rustige stevige druk geeft op beide voetholtes, ontspant de buik van de baby. Dat zijn ideale handgrepen om tot je beschikking te hebben! Let maar op de reactie van je kind. Kinderen vertellen vaak zelf wel aan hoe ze de massage ervaren en bij de kleintjes merk je het wel aan hun reacties.
Verstopping bij kinderen

reflexzonemassage
Er zijn ook specifieke reflexpunten van het laatste deel van de dikke darm, dat is het stuk waar de verstopping meestal plaatsvindt. Een reflexoloog kan je in een eenmalig consult leren wat je zelf kunt doen met massage bij verstopping of bij spanning in de buik. In de eerste sessie van een kind met buikpijn leer ik het vaak aan de ouders. Zodat ze zelf weten hoe ze kun kind kunnen helpen. Ik geef advies op maat, op het gebied van massage, oefeningen en ontspanning, gebaseerd op de energie van je kind.
Wil je nog meer weten over spanning bij kinderen?
Download dan mijn E-book “In 7 stappen naar meer gezondheid in je gezin.”
In dit E-book ga ik uitgebreider in op het effect van spanning.
Mijn vraag aan jullie is: wat zijn jouw ervaringen met massage van je kind? Fijn als je dit deelt in het reactieveld hieronder, het brengt andere ouders ook verder! Ik kijk ernaar uit om je reactie te lezen.
Hartelijke groet, Anneke Stuij
Bronnenlijst:
Onderzoek effecten van massage door Ph.D. Tiffany Field
Thuisarts.nl
Gezondheidsplein over verstopping
P.S. Deel je mijn blog in je netwerk? Zodat ook andere ouders profiteren van mijn waardevolle kennis? Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken. Bij voorbaat dank!
He Anneke,
mijn kinderen hebben gelukkig bijna nooit buikpijn maar gemasseerd worden vinden ze wel heerlijk en ze vragen er ook om als ze gespannen zijn.
hallo Hester, dank voor je reactie.
Je hebt helemaal gelijk. Er is helemaal geen buikpijn nodig om met massage te beginnen.
Het mooie is, dat ze zelf wel weten of ze massage kunnen gebruiken en waar en hoe lang enz.
Het is een fijne manier om contact met je kind te hebben. Vooral mee doorgaan dus 🙂
Hoi Anneke, wat fijn dat jij ouders helpt om hun kinderen te masseren en van hun buikpijn af te helpen. Ik doe alleen spiermassages bij mijn kinderen (15, 17, 19 jaar), vooral nek, schouder en bovenrug na waterpolo, musiceren, haken en computeren… 😉 Vinden ze reuze fijn.
Hallo Saskia, dank voor je reactie en super dat je dit bij je kinderen doet. Het is gezond, maar het geeft ook een heerlijke vertrouwdheid, veiligheid en verbondenheid. Heb je je kinderen ook al eens gevraagd om het bij jou te doen?
hartelijke groet, Anneke
Hoi Anneke, ik vond het zelf heel leuk toen mijn kinderen baby waren om ze te masseren. Mijn dochter wilde wel regelmatig gemasseerd worden toen ze opgroeide, mijn zoon iets minder. Dat wilde hij wel als hij spierpijn had bijvoorbeeld na voetbal.
Ze zijn nu 15 en 12 jaar en het is alweer een tijd geleden dat ik ze gemasseerd heb. Nu ze pubers zijn gaan ze veel meer hun eigen gang. N.a.v. je artikel vroeg ik mijn dochter net of ze nog wel eens gemasseerd wil worden en ze zei ja. Dat is leuk, ik ga het ze vaker vragen! (ze vragen er dus niet zelf om!)
Hallo Marion,
dank je wel voor je reactie. Het is heel natuurlijk om jonge kinderen te masseren en als de kinderen ouder en zelfstandiger worden, schiet het er vaak bij in. Of ouders denken dat hun kind het niet meer wil. En je hebt gelijk, het ene kind heeft er meer behoefte aan dan het andere. Wat super dat je het gevraagd hebt aan je dochter en dat ze het fijn vindt. Juist in de puberleeftijd is het heel waardevol om die verbondenheid samen te ervaren!
Hartelijke groet, Anneke
Hi Anneke,
Dank je wel voor je blog. Die voeten ga ik ook eens proberen. Ik masseer mijn kinderen regelmatig. Vooral schouders, nek en rug. Ter ontspanning voor het slapen gaan. Werkt altijd. Mijn oudste dochter heeft nog wel eens buikpijn, bij haar ga ik die voetmassage eens probere, dank voor de tip!
Marielle
Hallo Marielle,
dank je wel voor je reactie.
Wat fijn dat de massage altijd werkt bij je kinderen. Dat betekent dat je goed naar hen luistert, het werkt namelijk het beste als je luistert naar hen.
Ze weten zelf heel goed wat voor hen een fijne massage is. Ik stuur je per mail even een plaatje van de voetreflexen.
Hartelijke groet, Anneke
Hai Anneke, ja heeeeerlijk massage! Vind ik zelf, en vind mijn zoon ook! Ik raad het altijd ouders aan, en noemde het ook in mijn vorige blog, waar jij zo leuk op reageerde. 🙂 Ik zie wat het doet bij mijn zoon. Hij heeft inderdaad last met poepen, en het is idd een vicieuze cirkel. Het masseren, en ‘reiki’ achtige bewegingen geven weer lucht en letterlijk geluid in de darmen. Zijn voeten, idd als hij onrustig is en niet goed kan slapen, om te gronden. En ook zijn hoofdhuid, en zijn haren, lekker met mn vingertoppen. Hij wordt er spontaan heel gefocussed van, en heel stil. Alsof de drukte in zijn hoofd wordt overgenomen door mijn kriebelende en strijkende vingers.
Ach, het is zo fijn… ik merk dat er stilte ontstaat, nabijheid, aanraking alsof we weer even terug gaan naar die eerste maanden van hechting. 1e chakra, de basis. En soms gaat hij mij ook masseren (hij is 3,5 jaar). Heerlijk! En zo lief en ontroerend, die kleine vingertjes die overal knijpjes geven…. mmmmmm. Dit wens ik elke ouder toe. Ik kom graag eens naar een training, als de tijd het toelaat. En ik had een blog gepland over massage, die leuk aanvullend is op deze. Ik laat je weten als ik hem schrijf. Laten we elkaar blijven inspireren.
Liefs Kim
hallo Kim,
dank je wel voor je mooie reactie.
Ja, masseren heeft zo veel in zich: de nabijheid, de aanraking, hechting, contact, troost en daarnaast de gezonde, heilzame invloed die het heeft op het lichaam. Voor dit laatste is het handig om te weten waar de reflexen zich bevinden.
Maar los daarvan is masseren op gevoel altijd goed. Je kind wijst je de weg, het laat je vanzelf wel weten hoe je massage bevalt 🙂
Wat super dat jullie dit bij elkaar doen, houd dit er zo lang mogelijk in.het is heel gewoon om dit te doen bij kleine kinderen, maar ook bij oudere kinderen is dit een fijne manier om tot rust te komen en de veiligheid bij jou als ouder te ervaren.
ik kijk uit naar jouw blog over massage!
Hartelijke groet, Anneke