fbpx
kinder massage en baby massage

kindermassage en babymassage

Massage

Massage kun je altijd en overal doen, je hebt je handen altijd bij je!

In mijn vorige blog schreef ik over buikpijn bij kinderen en vandaag vertel ik je wat je zelf met massage kunt doen bij je kind. Veel ouders hebben te maken met buikpijn van hun kind. Soms gaat dat gepaard met verstopping. Verstopping kan ook leiden tot pijn bij de stoelgang, waardoor je kind er tegenop gaat zien om naar de wc te gaan en zo komt je kind in een vicieuze cirkel.

buikpijn kind

buikpijn bij je kind

Bij chronische obstipatie is het goed om eerst naar de huisarts te gaan om te laten onderzoeken of er een medische oorzaak is. Misschien is er een medisch probleem of moet de voeding aangepast worden. Als daar niets uitkomt, zijn er wel dingen die je zelf kunt doen.

Buikpijn bij kinderen

  • Zorg ervoor dat je kind voldoende water of vocht drinkt. Water helpt om afvalstoffen af te voeren.
  • Bespreek met je kind of er dingen zijn of het ergens bang voor is. Soms heeft verstopping te maken met niet durven doorgaan, met angst om te laten gaan, angst om los te laten. Kinderen kunnen al heel jong dingen over zichzelf aangeven.
  • Daarnaast kun je ook met massage helpen. Massage is een geweldig hulpmiddel bij buikklachten en dat is iets wat je als ouder gemakkelijk kunt leren. De effectiviteit van massage is door onderzoek uitgebreid bewezen.
  • Je kunt je hand leggen op de lage rug en op je gevoel masseren. Let daarbij op de reacties van je kind. Je kunt ook werken op de buik. Realiseer je wel dat je buik een kwetsbare aanrakingsplek is. Leg de hand(en) dan stil op de buik en voel wat er onder je handen gebeurt. Doe dit net zo lang tot je kind of jij het genoeg vindt.
  • Reflexzonemassage is een bijzondere vorm van massage. Het hele lichaam weerspiegelt zich in de voeten en de handen. Op de voeten en handen vind je de reflexplekken van het hele lichaam en deze lenen zich heel goed voor massage. Als je het praktisch bekijkt, kun je reflexzonemassage zien als een soort afstandsbediening. Zoals je de TV op afstand kunt bedienen, kun je ook de reflexen op de handen of de voeten masseren om de verstoring door een klacht of pijnlijke plek te verminderen. Het is eenvoudig om op deze manier te helpen bij buikpijn, verstopping of gewoon voor ontspanning. Je kunt het zelf bij je kind doen. De kans is groot dat je kind het fijn vindt om gemasseerd te worden. Het geeft ontspanning voor je kind en het versterkt de binding die je als ouder met je kind hebt en je eigen voldoening en zelfvertrouwen als ouder. En het is leuk! Het gebied van de buik is het gebied van de voetholte. Bij baby’s kun je dit gebied met één duim bestrijken. Als je met je duimen een rustige stevige druk geeft op beide voetholtes, ontspant de buik van de baby. Dat zijn ideale handgrepen om tot je beschikking te hebben! Let maar op de reactie van je kind. Kinderen vertellen vaak zelf wel aan hoe ze de massage ervaren en bij de kleintjes merk je het wel aan hun reacties.

Verstopping bij kinderen

reflexzonemassage, kinder massage, baby massage

reflexzonemassage

Er zijn ook specifieke reflexpunten van het laatste deel van de dikke darm, dat is het stuk waar de verstopping meestal plaatsvindt. Een reflexoloog kan je in een eenmalig consult leren wat je zelf kunt doen met massage bij verstopping of bij spanning in de buik. In de eerste sessie van een kind met buikpijn leer ik het vaak aan de ouders. Zodat ze zelf weten hoe ze kun kind kunnen helpen. Ik geef advies op maat, op het gebied van massage, oefeningen en ontspanning, gebaseerd op de energie van je kind.

Wil je nog meer weten over spanning bij kinderen?
Download dan mijn E-book “In 7 stappen naar meer gezondheid in je gezin.”
In dit E-book ga ik uitgebreider in op het effect van spanning.

Mijn vraag aan jullie is: wat zijn jouw ervaringen met massage van je kind? Fijn als je dit deelt in het reactieveld hieronder, het brengt andere ouders ook verder! Ik kijk ernaar uit om je reactie te lezen.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Onderzoek effecten van massage door Ph.D. Tiffany Field
Thuisarts.nl
Gezondheidsplein over verstopping

P.S. Deel je mijn blog in je netwerk? Zodat ook andere ouders profiteren van mijn waardevolle kennis? Doe dit door op onderstaande knoppen te klikken. Bij voorbaat dank!