fbpx

massage Lochem - reflexzonemassageJe lichaam zit fantastisch in elkaar. Alles is met alles verbonden.
Soms is dat lastig. Als je pijn hebt in je knie, ga je anders lopen en kun je klachten krijgen in andere delen van je lichaam. Als je geconcentreerd moet werken of bezig bent met leuke dingen, kun je die pijn in je knie of in je rug niet gebruiken.

Bij massage en reflexzonetherapie maken we gebruik van de samenhang in je lichaam. Als je wel eens een pijnlijke of gespannen plek hebt laten masseren, dan herken je waarschijnlijk  dat de massage een ervaring is die doorwerkt op meer dan die ene plek die gemasseerd wordt.

Massage

Massage werkt op lichaam en geest. Massage geeft aanmaak van oxytocine, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Of “knuffelhormoon”, omdat oxytocine  een belangrijke rol speelt bij de hechting van ouder en kind. Massage geeft een warme band. Het maakt je als ouder gevoeliger voor de stemming en de innerlijke toestand van je kind. Fijn voor allebei dus.
Kinderen houden van aanraking, ze raken ook graag aan.

Toen ooit de couveuses hun intrede deden op de kinderafdelingen, werden de te vroeg geboren baby’s zo min mogelijk aangeraakt, vanwege het risico op infectie. Later ontdekten de artsen dat de overlevingskans van deze baby’s enorm toenam als de baby’s gemasseerd werden. Ze ontdekten dat bij toeval: één van de verpleegsters hield zich niet aan het protocol en masseerde de baby’s tijdens de nachtdienst.

Deze ontdekking leidde tot verder onderzoek. Het effect was spectaculair: de gemasseerde baby’s namen meer toe in gewicht en lengte, ze waren actiever, alerter en konden sneller uit het ziekenhuis ontslagen worden!

Babymassage en kindermassage

kinder massage en baby massage

kindermassage en babymassage

Baby massage had bijzondere voordelen voor zowel baby’s als ouders. Baby’s die gemasseerd werden, vielen vlugger in slaap en zagen er gezonder uit, zo ontdekte  Tiffany Field, de expert in “aanrakingsonderzoek”. Masserende vaders merkten dat de band met hun baby versterkt was en dat ze een beter gevoel over zichzelf als ouder kregen.

Kinder massage is een fantastisch middel. Tiffany Field heeft de effecten van massage op het lichaam gemeten. Door metingen onder de huid, en meting van hartslag, bloeddruk en van het niveau van de stresshormonen.

Uit het onderzoek van haar en van anderen weten we dat massage bij baby’s en bij kinderen:

  1. Agressie vermindert. Het geeft je een veilig gevoel.
  2. Stress vermindert
  3. Depressie vermindert
  4. Pijn vermindert
  5. Een positieve invloed heeft op je immuunsysteem
  6. De circulatie in je lichaam verbetert.
  7. Je slaap verbetert
  8. Je dagelijkse leven en eetpatroon verbetert
  9. Meer plezier geeft
  10. Leidt tot meer aandacht voor anderen, meer empathie

Ken jij deze lijst?
Er zijn ongetwijfeld nog veel meer voordelen, maar deze zijn de bekendste.
Massage is dus heel gezond en doelgerichte massage is nog beter:

Reflexzonemassage

Er zijn veel interne verbindingen in je lichaam. Een paar bekende voorbeelden hiervan:
Je nek is belangrijk voor je schouders, armen, handen en je bovenlichaam.
Je onderrug is belangrijk voor je benen, heupen en je buikgebied.
Dat zijn de segmentale reflexen, die te maken hebben met de loop van de zenuwen en de bloedvaten in je lichaam.

Reflexzonemassage is een geweldig hulpmiddel. Hiermee benut je dit indrukwekkende mechanisme voor een betere gezondheid: masseren van de juiste punten op je nek en rug helpt om je lichaam beter te laten functioneren en pijn, spanningen en klachten te verminderen.

Reflexpunten op voeten en handen

reflexzonemassage - massage Lochem - Praktijk Anneke StuijJe hele lichaam weerspiegelt zich ook in de voeten en de handen. Deze reflexplekken op voeten en handen staan in verbinding met de organen en klieren van je lichaam. Ze lenen zich heel goed voor massage. Je kunt het zien als een soort “afstandsbediening”. Het masseren van zo’n reflexzone kan helpen bij buikpijn, verstopping, of gewoon voor ontspanning. Het geeft een diep weldadig ontspannend gevoel bij vermoeidheid en stress.

 

Iedereen kan masseren

Je kunt het zelf bij je kind doen. Ik heb hier in een eerder blog al over geschreven. Als je kind klein is, is het heel natuurlijk om dat te doen. Als je kind opgroeit, gebeurt het minder vaak. Het is de moeite waard om het te blijven doen, als je kind dat wil. Vanwege al die bovengenoemde voordelen. En vooral omdat het de band met je kind verbetert.

En dan nu mijn vraag aan jou: Heb jij zelf als eens reflexzonemassage op je voeten of handen ontvangen of gegeven? Ik ben je heel dankbaar voor het delen van je ervaringen en inzichten. Ik weet uit ervaring dat je hiermee anderen inspireert.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst
Wikipedia over Ph.D. Tiffany Field 
Ouders van nu over babymassage
Bol.com, The Amazing Infant