fbpx

hoeveel ballen houd jij in de luchtWerkende moeder

Als moeder met een baan houd je verschillende ballen in de lucht. Ken jij jouw ballen? Welke rollen speel jij op een dag?  Heb jij het idee dat je tijd te kort komt voor al jouw rollen?

Tijd is je kostbaarste bezit, voor jezelf, voor je gezin en voor je werk. In mijn praktijk noemen moeders het onderwerp stress en het onderwerp tijd

Mamafestival

Afgelopen zaterdag was ik op het Mamafestival in Deventer, waar ik me, samen met veel andere moeders heb laten inspireren door verschillende spreeksters.

In feite was ik een vreemde eend in de bijt, omdat ik inmiddels al oma ben van twee prachtige kleinkinderen (mijn kleinzoon noemde mij vorige week “Omama”, ik ervaar dat als een eretitel), maar ik ben ook ervaringsexpert. Ik voel mij verwant met de moeders, ik heb zelf het moederschap van drie kinderen altijd gecombineerd met mijn praktijk. En al meer dan 25 jaar komen er moeders met kinderen in die praktijk.

Mirre de Noo

Mirre de Noo, chirurg in Deventer, vertelde ons een prachtig verhaal, over  hoe zij haar moederschap en haar werk combineert, een combinatie van veel rollen: “De combinatie van moederschap en een baan is jongleren”
Stel nou dat elke bal een rol is en je neemt er elke keer een bal bij, dan komt er uiteindelijk een moment dat je jouw ballen laat vallen. Maar jouw rollen zijn verschillend en jouw ballen zijn dus ook verschillend.

Een houten bal valt met een plof op de grond en komt niet meer omhoog.

Een stuiterbal komt wel weer terug. Dat kan bijvoorbeeld een goede vriendschap zijn, die een tijdje op een laag pitje komt te staan en die je later met gemak en plezier weer oppikt.

Maar een mooie handbewerkte glazen bal valt stuk. Zo’n bal kan staan voor kwetsbare zaken, zoals je gezondheid of je gezin of misschien wat anders wat heel belangrijk is voor jou. Deze ballen mogen niet kapot gaan en daarom is het belangrijk dat je voor jezelf bewuste keuzes maakt.

Hoe maak jij voor jezelf die bewuste keuze?

  • Wat zijn jouw glazen ballen?

Als je weet wat voor jou de echte prioriteit in jouw leven is, dan weet je welke ballen jouw glazen ballen zijn. Ga dan eens bewust na, hoe jij die ballen heel houdt. Op welke manier besteed jij er tijd aan? Doe je dat door planning of door vaste gewoonten: rituelen of tradities? Ben jij tevreden over hoe je het nu geregeld hebt?

  • Doe die check een paar keer per jaar, een soort APK voor jezelf

Zo’n balans is nooit statisch omdat jouw rollen kunnen veranderen in de loop van de tijd. Je kinderen groeien en worden zelfstandiger, ze vragen een andere zorg. De rollen in jouw werk kunnen veranderen.
Heb je hulp nodig bij sommige rollen? Kun je wat uitbesteden? Heb je rollen op je genomen, die je liever kwijt bent en die je zonder problemen kunt schrappen?
Om te merken of jij goed bezig bent, kun je jouw programma bekijken aan de hand van wat voor jou belangrijk is en dringend is.

  • Zorg goed voor jezelf en voor je gezondheid

Plan ook tijd voor jezelf en voor je gezondheid in je agenda.
Hier gaat de vergelijking met de jongleur weer op. Als je jongleert, heb je je volle aandacht nodig. Hoe fitter en gelukkiger jij je voelt, hoe gemakkelijker jij jouw ballen in de lucht kunt houden.
In het vliegtuig wordt niet voor niets gezegd dat je in geval van nood eerst je eigen zuurstofmasker op moet zetten en pas daarna die van je kind. Als jij je goed voelt, kun je beter zorgen voor jouw kind en ben je ook effectiever in je werk en in je andere activiteiten.

Nu ben ik heel benieuwd, naar wat jij hiervan vindt. Wat herken jij het meest aan wat je in dit artikel hebt gelezen over de ballen die jij in de lucht houdt en over jouw belangrijke glazen ballen? Wil je dat voor me delen in het reactieveld hieronder? Dat zou ik heel enorm waarderen! Het is ook een inspiratiebron voor de andere lezers.

En tot slot: dank je wel Mirre de Noo, dat ik jouw mooie beeldspraak in mijn blog mocht gebruiken.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Tubantia
Holistik.nl
jmouders.nl
Gezondheidsnet.nl
Mirre de Noo, Helder Kliniek

P.S. Fijn als je mijn blog deelt met mensen voor wie mijn informatie waardevol is. Bij voorbaat dank.