fbpx

Chronische klachten bij je kind

kinder massage

je kind niet lekker in het vel

De meeste kinderen die bij mij met hun ouder in de praktijk komen, hebben chronische klachten. Ze zitten al lange tijd niet goed in hun vel. Dat zijn huilbaby’s, kinderen met slaapproblemen, buikpijn, vermoeidheid, autisme, onrust op school of thuis.

De ouders merkten de klachten, keken wat ze er zelf aan konden doen en gingen daarna naar de huisarts.

Als je huisarts geen medische klacht vindt, is de volgende stap niet duidelijk. Een verwijzing naar de kinderarts lijkt dan niet voor de hand te liggen, maar het probleem ligt er wel.

  • Een kinderarts vertelde onlangs dat 50-70 % van de kinderen die hij op het spreekuur ziet, last heeft van spanningen. In dat geval is het logisch om in te zetten op ontspanning, zodat je als ouder en kind weer meer genieten van hun dagelijks leven.
  • Ook als bij je kinderen wel een duidelijke medische diagnose wordt gesteld, een “etiket”, heeft ontspanningstherapie zin.
    Het is voor jou als ouder goed om te weten wat de oorzaak is van de klachten van je kind, maar met die kennis is het probleem in jullie dagelijks leven nog niet opgelost. De klacht brengt onrust met zich mee voor je kind: onrust thuis, op school of bij vriendjes. En zorg bij jou als ouder. Ontspanning kan een deel van die onrust in je gezin weghalen.

Kijk ook eens naar deze korte video met korte uitleg en een stappenplan: https://youtu.be/u-jtENINEFc

De focus op ontspanning heeft dus zin als je kind een klacht heeft zonder of met een medische diagnose. Gelukkig zien ook veel huisartsen en kinderartsen dit en is een samenwerking steeds vaker mogelijk.

Spanningen en klachten

Lichaam en geest zijn één. Als je auto iets mankeert, kun je naar de garage gaan en er een nieuw onderdeel in laten zetten. Vaak is een mankement mechanisch te herstellen.
Bij je kind (en bij jezelf) werkt dat niet zo. Je kind is geen machine. Je kind reageert op de dagelijkse gebeurtenissen. Als er spanning is, dan nestelt zich dat in zijn/haar lijf.

Het is frustrerend als je ziet dat je kind al lange tijd niet lekker in het vel zit. Frustrerend voor je kind, maar ook voor jezelf als ouder. Je maakt je zorgen, je wordt er boos of verdrietig om of hulpeloos. Het heeft invloed op de sfeer in je gezin.

Vaak spelen omstandigheden en emoties mee. Om er een paar grote voor kinderen te noemen:

  • chronische ziekte, pijn of klacht
  • (v)echtscheiding
  • ziekte of overlijden van opa, oma, familieleden of vriendjes
  • leerproblemen waardoor een negatief zelfbeeld ontstaat
  • slaapproblemen
  • niet goed met vriendjes kunnen spelen waardoor eenzaamheid en een gevoel van buitengesloten worden.

Veranderingen

En daarnaast zijn er de kleinere pijnpunten en veranderingen die elk kind meemaakt. Zoals de verhuizing van Rianne* (12). Ze moest nog net een paar maanden in een nieuwe groep 8 meedraaien in haar nieuwe woonplaats Lochem. Dat ging niet vanzelf. Ze was ook gespannen voor het schoolkamp van groep 8. Ze is vorige maand één keer bij me geweest. Moeder vertelde me dat ze kort daarna weer als van ouds liep te zingen. Het schoolkamp werd een succes. De spanning was weer uit haar lijf.

Veranderingen moet je verwerken en meestal lukt dat ook wel. Een sessie kan helpen om het wat sneller te laten verlopen.

Toen onze eigen kinderen jong waren, ging  ik af en toe voor sessies voor hen en voor mijzelf naar een collega.  Mijn collega en haar kinderen kwamen soms in mijn praktijk. Het was fijn om dit voor elkaar te doen.

Als het niet lukt:

Spanningen maken veel kapot. Kies voor het geluk van je kind en van je gezin. Ga eens praten met je huisarts en overleg of er iets moet gebeuren. Onderzoek of een doorverwijzing naar een kinderarts zinvol is. Ingrijpen met langdurig medicijngebruik of operatie is bij een kind nooit een eerste keus van een arts. Ze denken graag met jou als ouder mee.

Onlangs kreeg ik Elsbeth (12)* doorverwezen van een kinderarts. Een meisje met spanningsklachten en lichamelijke klachten. Bloedonderzoek bij de kinderarts wees niets uit. Zijn boodschap. “Boek nu eerst een paar sessies voor ontspanning voor haar. Mocht dat niet helpen, kom dan met haar terug. Dan gaan we verder onderzoeken”. Gisteren kwam Elsbeth bij mij terug voor de tweede sessie en ze vertelde mij dat haar hoofd al rustiger was geworden. Dat ze minder snel boos was.

Ik word blij van deze samenwerking van regulier en complementair. De tijd is rijp om ontspanningssessies toe te voegen aan de gezondheidszorg. Deze vraag komt nu niet alleen vanuit de patiënten, maar ook vanuit artsen.

Wat kun je doen bij chronische klachten van je kind?

  • Bespreek als ouders met elkaar wat je opgevallen is. Je kunt ook anderen bij dit gesprek betrekken: oppas, familie, leerkracht. En afhankelijk van de leeftijd van je kind, ook je kind zelf.
  • Je kunt ervoor kiezen om het nog even aan te zien, voor je actie onderneemt, want soms gaan klachten vanzelf over. Zet dan een datum in agenda om dit opnieuw te bespreken. Hou in de tussentijd een dagboek bij over de klacht, zodat je die gegevens er de volgende keer bij kunt betrekken.
  • Zijn de klachten daarna nog steeds storend voor je kind of voor je gezin, onderneem dan actie. Ga naar je huisarts of naar een professionele deskundige (er is veel keus!) en neem dan het gemaakte dagboek mee. Vraag of ze kunnen helpen. Het geluk van je kind en van je gezin is veel waard.

Mijn vraag aan jou: Je kunt ook zelf dingen doen voor ontspanning van je kind, als je ziet dat het niet goed gaat. Wat zijn jouw toptips? Deel je dat hieronder in het reactieveld? Dankjewel hiervoor, je helpt hiermee de lezers van deze blog aan inspiratie en meer keuzemogelijkheden.

Hartelijke groet,

Anneke Stuij

N.B.

  • *De namen Rianne en Elsbeth zijn om reden van privacy in dit verhaal gefingeerd.
  • Wil je weten of ik je kind of jou kan helpen? Neem contact met mij op via mail, contactformulier of telefoon. In juli zal ik ook weer enkele keren een inloopspreekuur inplannen, waarbij je vrijblijvend binnen kunt lopen voor kennismaking onder het genot van een kop koffie of thee.

Bronnenlijst:
CBS
Gezondheidsnet.nl
NIBIG.nl