fbpx

Kanker

Anneke Stuij Massage LochemAfgelopen zaterdag was de Wereldkankerdag. Een dag met aandacht voor de ziekte. Voor het voorkomen, opsporen en behandelen van kanker. Maar vooral een dag voor meer bewustwording over kanker. Dat is nodig. Kanker komt veel voor, jij kent vast ook wel mensen die deze diagnose gekregen hebben.

Gezondheid is belangrijk voor de balans in het gezin.  Als één van de gezinsleden kanker krijgt, is er ineens ziekte in het gezin. Het is heftig omdat je niet weet hoe de ziekte gaat verlopen en of de zieke weer zal genezen. Het geeft zorg en het kost veel energie. Een spannende periode voor de zieke, maar ook voor de andere gezinsleden.

Ziekte

Ik weet het uit eigen ervaring. Zestien jaar geleden kreeg ik zelf borstkanker. Voor mij kwam het uit de lucht vallen. Het werd ontdekt, terwijl ik geen klachten had. De prognose was vanaf het begin vrij goed. Het was heftig, maar ik heb me er op mijn eigen manier doorheen geslagen. Ik heb zelf nooit het gevoel gehad dat het levensbedreigend was.

Voor mijn gezinsleden en familie was het anders. Zij konden dat niet van binnen voelen. Zij leefden vanaf de zijkant mee, elk op zijn eigen manier. Dat was een warm bad dat ik enorm waardeerde.

Hulp

borstkanker Verwendag Deventer ZiekenhuisMensen van buiten ons gezin wilden wel helpen, maar ik heb in die tijd vooral mijn eigen pad uitgezet. Ik reed bijvoorbeeld liever zelf naar de bestraling toe dan dat ik door anderen werd gereden. Of door een taxi, met andere patiënten samen. Liever in mijn auto, met mijn muziek, zodat ik bij mijzelf kon blijven.

Omdat ik mijn eigenwijzigheid ken, ben ik wel een paar keer bij een coach geweest. Iemand die als een buitenstaander naar mij luisterde en advies gaf. Dat was voor mij heel waardevol.

Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden voor hulp, via de ziekenhuizen en specialisten (denk aan Enjoy Life, met de Verwendagen voor Borstkankerpatienten) maar ook via Pink Ribbon.

Aandacht

De aandacht voor mij was er in die periode zeker. Misschien moeten we bij de bewustwording rondom kanker ook denken aan de aandacht voor de naasten: partners, kinderen, ouders, broers en zussen. De mantelzorgers. Dat geldt niet alleen bij kanker, maar ook bij andere ernstige of chronische ziektes. De machteloosheid dat je niets aan de ziekte kunt veranderen en de extra zorg brengen je in een spagaat, zeker als het lang duurt. Het is een kunst om dat vol te houden.

Dit is wat ik in mijn praktijk ook gezien heb bij ouders van kinderen die veel zorg nodig hebben. Soms boeken ouders ook een sessie voor zichzelf omdat ze merken dat ze uitgeput zijn. Omdat ze weten dat ze hun energie nodig hebben om weer gezondheid in hun gezin te kunnen ervaren.

Wat kun je zelf doen:

  • Geef elkaar de ruimte om op de eigen manier met de ziekte om te gaan. Vraag de ander wat die nodig heeft.
  • Bespreek het met elkaar. Een goede methode hiervoor is de talking stick, die ik in een eerder blog beschreven heb. Het is een soort ronde tafel conferentie. Een methode die voortkomt uit oude traditionele stammen. De talking stick is een voorwerp in de hand van één van hen, dat kan een stokje zijn of een gebruiksvoorwerp uit het gezin. Alleen degene met het voorwerp mag praten. De anderen luisteren en daarna, als de talking stick doorschuift,  mag de volgende zijn woord doen. Zo krijgt iedereen, één voor één, de aandacht. Net zo lang als nodig is.
  • Zoek hulp. Dat geldt voor degene met de zorgvraag, maar misschien ook voor de gezinsleden eromheen.
  • Ook later kun je samen terugkijken op die periode en met elkaar delen hoe je het ervaren hebt. Het gaf mij meer inzicht in hoe het voor mijn naasten was geweest.

Mijn vraag aan jou: waarmee kun jij deze lijst aanvullen? Wat raad jij aan in geval van ziekte in je naaste kring? Laat je reactie achter in het reactieveld. Ik waardeer het enorm en je inspireert hiermee de lezers van deze blog.

Hartelijke groet, Anneke Stuij

Bronnenlijst:
Pink Ribbon
Enjoy Life

———————————————-

Over Anneke:

Ze is haar carrière begonnen als fysiotherapeut en is nu ontspanningstherapeut voor kinderen en volwassenen. Je krijgt in haar praktijk de volle aandacht voor de ontspanning en gezondheid van je kind en van jezelf.